LA GRAN CITA NÀUTICA

Els francesos, els primers eliminats de la Copa Amèrica

L’Orient Express va ser l’últim equip a incorporar-se a la competició i instal·lar-se a BCN

Els britànics queden al capdavant de la classificació de les ‘round robin’ després de celebrar una regata de desempat contra els italians. Encapçalar el rànquing els permetrà triar el rival a les semifinals.

Els francesos, els primers eliminats de la Copa Amèrica
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’equip francès de la Copa Amèrica de vela va quedar ahir eliminat de la competició. Amb un sol punt, l’Orient Express Racing Team tenia tots els elements en contra i no va poder fer res contra els britànics, que una vegada més van demostrar que el seu AC75 és veloç i competitiu. Tant és així que l’Ineos Britannia va vèncer després el Luna Rossa Prada Pirelli i va quedar al capdavant de la classificació de les round robin de la Louis Vuitton Cup, cosa que li dona dret a elegir rival a les semifinals.

Ara sí, la competició esportiva i tecnològica que es disputa a Barcelona des del 22 d’agost passa a una altra fase. Ja només queden quatre equips desafiadors. Els gals van caure ahir després de perdre contra, de moment, el sindicat més fort, l’Ineos Britannia. Van ser els últims a incorporar-se a la Copa Amèrica, també a instal·lar-se a la capital catalana i van comprar l’AC75 als neozelandesos perquè no podien desenvolupar el seu propi vaixell.

Durant les round robin només havien sumat una victòria i era molt complicat guanyar els de Sir Ben Ainslie. «El sentiment és de decepció perquè tot l’equip ha treballat molt per continuar amb aquesta història preciosa, però ens ha faltat temps i la resta d’equips avui són més forts que nosaltres», va descriure el timoner gal Kevin Pepponet.

A més, en la següent regata del dia (la segona de les quatre que es van celebrar), el principal rival dels francesos, l’Alinghi Red Bull Racing, va vèncer contra pronòstic el Luna Rossa Prada Pirelli, que fins aquell moment encapçalaven la classificació. Els italians van quedar desqualificats al no sortir a temps. Aquesta circumstància va provocar que els suïssos, que ja tenien garantit el pas a les semifinals que comencen dissabte, es convertissin en guanyadors. La desqualificació deixava els italians amb només sis punts, els mateixos que els britànics, amb els quals van haver de desempatar en una última regata en la qual aquests últims van vèncer folgadament.

Sentit comú

L’Ineos no només va sortir per davant del Luna Rossa en aquesta regata final, sinó que va estar intractable durant els 20 minuts de la carrera, i ampliava l’avantatge per cada boia que travessava. «Són un equip batible, sens dubte», va opinar el timoner Francesco Bruni sobre els britànics i va explicar que analitzaran les errades comeses en les últimes regates.

Notícies relacionades

Visiblement satisfet del rendiment del seu grup en les round robin, Sir Ben Ainslie va admetre que estan «en un gran moment» tot i que va evitar revelar quin rival elegirà per a les semifinals que comencen dissabte. El sentit comú faria preveure que es decantaran pels suïssos, que han quedat quarts, mentre que els italians quedarien aparellats automàticament amb els nord-americans.

Passarà a la final de la Louis Vuitton Cup el que guanyi abans cinc regates de les nou programades. Mentrestant, ahir es va acomiadar de les regates fins al 12 d’octubre el defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand, que tindrà temps per entrenar-se pel seu compte i anar observant el que fan els altres.