Els esports a l’aigua agafen impuls a través de l’Espai de Mar

El centre públic situat al passeig marítim exerceix de dinamitzador de les activitats nàutiques al litoral de la ciutat amb un increment de programes escolars i classes gratuïtes.

Els esports a l’aigua agafen impuls a través de l’Espai de Mar
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

La pandèmia va marcar un abans i un després en l’afició pel pàdel surf a la ciutat de Barcelona. "Abans érem tres esperant la sortida del sol sobre la taula. Ara pots trobar-te fins a 200 persones, aquí davant", afirma Thais Casadevall mentre assenyala amb el dit el mar.

A més de practicant d’esports aquàtics, Casadevall és la coordinadora d’Espai de Mar, un espai públic situat en el número 5 del passeig Marítimo de la Barceloneta. Aquest centre exerceix un rol fonamental en la tasca que es proposa l’ajuntament de fomentar entre els ciutadans l’esport al mar, aprofitant un litoral de més de 4,5 quilòmetres. Per això denomina Pavelló Blau a aquest gran espai obert ideal per practicar exercici. Si fins ara l’atracció han sigut les platges, és el mar qui reivindica també el seu lloc. El cert és que en els últims cinc anys, els mateixos que fa que treballa a l’Espai de Mar la seva coordinadora, l’activitat esportiva al litoral ha anat in crescendo.

A més del pàdel surf i el surf, l’Espai de Mar promociona la natació en aigües obertes. L’ajuntament ofereix 12 classes gratuïtes als que s’inscriuen al grup d’iniciació, a fi d’animar nous practicants d’un esport per al qual no es necessita més que un banyador i una boia. "Hi ha llista d’espera", explica la coordinadora. Hi ha dos grups més. El de nivell intermedi neda dues vegades a la setmana fins a la Nova Bocana, acompanyat per una llanxa de suport. Les distàncies són més grans en l’avançat.

L’Associació Esportiva Ciutat Vella s’encarrega de la gestió del centre públic. Una altra de les seves tasques és muntar les xarxes de voleibol platja per practicar aquest esport. A causa de l’augment del nombre d’aficionats, s’ha hagut de regular l’ocupació de la sorra del litoral barceloní. El mateix passa amb els esports nàutics, cada vegada més diversos. Aquest és el segon estiu que unes boies senyalitzen la zona de sortida dels practicants de surf, pàdel surf i de qualsevol tipus d’embarcació. Una de les últimes incorporacions, a més del wing foil, són les bicis d’aigua. No obstant, a causa de la novetat i el desconeixement, els banyistes ocupen aquests espais. Pegues dels inicis, "mentre en altres llocs ja hi ha tradició d’esports nàutics, aquí encara falta conscienciació", explica Casadevall.

Vela i rem

Notícies relacionades

Aquest any, l’escola Alexandre Galí i l’IES Salvat Papasseït de la Barceloneta oferiran per primera vegada en horari lectiu, a través de l’Espai de Mar, pàdel i surf als alumnes. Seran vuit classes, que formaran part de l’assignatura d’educació física, en les quals els alumnes s’iniciaran i obtindran els coneixements necessaris per practicar. Aquesta iniciativa se suma al programa Viu la Vela del consistori, en el qual els alumnes de sisè de primària han realitzat una activitat de vela.

A més de la vela, el pàdel surf i la natació al mar, una altra activitat que s’està començant a promoure al litoral barceloní és l’esport de rem. Tot això, perquè a la ciutat, els alumnes no optin tant per la Setmana Blanca, la tradicional sortida a esquiar que obliga a desplaçar-se al Pirineu, sinó que optin per fer una Setmana Blava, tal com ha apuntat en alguna ocasió l’alcalde, Jaume Collboni.