La gran cita nàutica
700 professionals preparen la cerimònia de la final de la Copa
L’esdeveniment, amb 2,5 milions de pressupost, congregarà unes 30.000 persones
L’espectacle que donarà inici a la fase decisiva de la Copa Amèrica, el 10 d’octubre, serà una peça immersiva sobre el mar que unirà totes les arts escèniques i música del compositor Albert Guinovart.
La cerimònia inaugural de Barcelona 92 va marcar un abans i un després en l’obertura dels Jocs Olímpics. La ciutat serà ara la primera que inclourà un gran espectacle, en el qual treballen prop de 700 professionals, per donar inici a la fase final de la Copa Amèrica de vela, que es podrà seguir de manera gratuïta des de la platja del Bogatell i també per televisió. Serà el 10 d’octubre a les 21.00 hores. Que l’escenari sigui el mar permetrà que unes 30.000 persones puguin presenciar l’espectacle, d’uns 40 minuts de durada, des de la platja i el passeig Marítim.
Artistes, tècnics i muntadors treballen perquè tot estigui a punt en un esdeveniment que uneix totes les arts escèniques. Els seus responsables asseguren que "des de fa 10 anys no s’ha fet un espectacle d’aquesta magnitud i amb tal nivell de col·laboració" entre les diferents arts. Hi haurà teatralització, ballarins, música de diversos estils, la interpretació d’alguna figura reconeguda del panorama musical, projecció d’imatges i tota mena d’efectes amb la intervenció de drons i l’última tecnologia digital.
Focus, guanyadora del concurs previ d’idees en el qual es van presentar sis propostes, lidera una unió temporal d’empreses formada a més per l’audiovisual Lavinia; l’estudi creatiu de música i vídeo Igor, i Flock Drone Art. Al seu treball s’uneix el de Mediapro, en la retransmissió televisiva. El pressupost mostra la magnitud de la proposta: als 2,5 milions de l’espectacle s’hi sumen 250.000 euros del complex desplegament televisiu, a fi que tingui la mateixa potència per als espectadors que siguin a casa. L’esdeveniment es retransmetrà per TV3, TV2, BTV i els canals oficials de la Copa Amèrica de vela.
L’espectacle "mostrarà de nou al món la potència de la nostra indústria creativa", assegura Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, que aglutina totes les administracions –municipal, catalana i estatal– per a l’organització de la Copa Amèrica i d’aquest espectacle. Els promotors han creat "un espectacle vibrant, amb elements disruptius en el seu plantejament, emotiu i universal", que discorrerà entorn de tres elements que marquen la competició de la Copa Amèrica: el mar, el vent i la vela.
Sota el títol Barcelona, far al món, la cerimònia destaca la importància de les cultures i el sentit de pertinença, presentant el mar com un símbol d’unió entre els pobles. La música, que comptarà amb una interpretació destacada d’un reconegut artista, ha sigut creada en la seva totalitat per a l’esdeveniment amb la col·laboració del compositor Albert Guinovart. En far a l’espigó de Mar Bella els ballarins interpretaran diferents civilitzacions a través de coreografies, com indica la memòria guanyadora del concurs d’idees. Apareixeran els primers navegants, que gràcies a la lectura del cel nocturn, en el qual es veuran constel·lacions, van poder descobrir nous mons. Sobre el mar es podran contemplar figures dibuixades amb la intervenció de drons en sincronia amb la música, creant escenes immersives. Un joc tecnològic i un veler remetran la gran cita que acollirà Barcelona a partir del 12 d’octubre.
L’escenari a l’aire lliure, a prop del mar, amb vent i humitat, ha influït en la realització d’algunes de les idees inicials, que després de testar-se s’han modificat perquè l’espectacle mantingui la seva solidesa. El moment clau arribarà quan s’abordi l’impacte de la tecnologia en la transformació de la societat: un avatar gegant mostrarà que en el fons la imatge no és més que l’aparença d’una "persona real i vulnerable", indica la memòria de l’espectacle. Un debat que també afecta l’esport de la vela. "Tot i que no se’n pot prescindir, l’ésser humà ha de continuar situant-se en el centre", explica Armengol.
Efecte òptic
Notícies relacionadesUna interpretació musical d’una figura amb projecció evolucionarà fins a aparèixer un far sobre el mar que projectarà un potent raig de llum cap a al cel, que "simbolitzarà el missatge que Barcelona llança al món", que rebotarà gràcies a un efecte òptic cap al centre de la ciutat i el connectarà amb un dels símbols més internacionals de la ciutat, la Sagrada Família.
Per a Armengol, l’espectacle revertirà en les empreses d’arts escèniques del país: "Encara moltes empreses continuen tancant contractes internacionals després de la seva participació en els Jocs Olímpics", destaca.
- Flick: "Estic molt orgullós, aquest és l’estil que vull"
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- El Barça sucumbeix amb crueltat
- Un metge islamòfob i ultra va llançar el cotxe contra la multitud a Magdeburg
- Puyol es bolca amb Bela en l’últim ball de la llegenda a Barcelona