Britànics i italians atropellen els seus rivals

INEOS Britannia i Luna Rossa Prada Pirelli s’imposen a suïssos i nord-americans en dues regates sense cap mena de rivalitat.

Britànics i italians atropellen els seus rivals

Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La Copa Amèrica de vela puja de nivell. La manera d’afrontar les regates al litoral de Barcelona i l’agressivitat dels equips ha augmentat, però els dos que fins ara han fet millor paper es van imposar ahir als seus rivals, esclafant-los per 2 a 0. INEOS Britannia i Luna Rossa Prada Pirelli van vèncer, respectivament, a Alinghi Red Bull Racing i NYYC American Magic. Avui es repetiran els encreuaments en les semifinals de la Louis Vuitton Cup: els que aconsegueixin abans cinc punts passaran a la final.

Nova fase de la Copa, ara ja només amb quatre desafiadors (britànics, italians, nord-americans i suïssos). Els neozelandesos ja s’han retirat fins a l’octubre, quan un d’aquests aspirants arribi a la batalla final per la Copa de les Cent Guinees, i els francesos estan eliminats. A la primera jornada d’ahir no hi va haver sorpreses, només una mica de sotrac a la primera, amb un American Magic que va aguantar com a líder durant mitja carrera.

A partir de la quarta màniga, els italians es van posar per davant dels nord-americans. Tant va ser així, que els van prendre un avantatge de 22 segons a l’hora de passar la boia. No va ser una regata plàcida, com havia passat a la majoria de les round robin, sinó que van atacar i van virar, provocant errors en el rival. Fins i tot els nord-americans van protestar perquè Luna Rossa se’ls havia acostat massa. Però la victòria va acabar sent per a la bala platejada de Francesco Bruni i Jimmy Spithill.

Al tornar a port, Bruni va ser autocrític. "Tenim dues victòries, però hem comès errors que hem d’analitzar", va objectar el timoner italià, que tot i així va valorar el gran esforç que van haver de fer els cyclors ("Mai els havia vist tan cansats", va descriure).

A la segona carrera del dia, en la qual debutaven els britànics, primers en les round robin, només hi va haver una mica d’emoció a l’inici. Els suïssos van fer millor sortida i van aguantar tota una màniga (de les sis previstes) com a líders. No obstant, l’INEOS Britannia, que ja ha demostrat en les últimes setmanes que té un AC75 molt veloç, el va superar al passar la primera porta i ja no el va deixar passar per davant. "Cal aguantar la pressió", va aconsellar el timoner anglès, Dylan Fletcher.

Notícies relacionades

La tercera i quarta regata de la jornada van acabar amb el mateix resultat. En la lluita American Magic–Luna Rossa, els nord-americans van sortir de nou per davant dels italians. Però els de Luna Rossa no van defallir i van perseguir de prop el Patriot. Un error de la tripulació d’American Magic els va provocar que deixessin de volar i, tot seguit, el Luna Rossa va aprofitar l’oportunitat per posar-se al cap a la segona màniga. El timoner, Tom Slingsby, conformat però visiblement afectat, va ser sincer: "Després de dues derrotes només podem anar a millor".

A l’última va començar a fallar lleugerament el vent i també les forces. La segona pugna del dia entre Alinghi Red Bull Racing i INEOS Britannia va acabar amb el mateix resultat. Els suïssos no van fer la sortida en el moment en què els tocava i, a més, van sortir dels límits del camp de regates, per la qual cosa la carrera va arrencar amb una penalització de 150 metres.