Sabadell ressuscita la Zona Hermètica
L’ajuntament torna a permetre l’obertura de locals al polígon que va ser epicentre de la festa a Catalunya, tot i que sota una sèrie de requisits per assegurar el descans veïnal.
Després de diversos anys amb un oci nocturn gairebé inexistent, Sabadell recupera tímidament la seva mítica Zona Hermètica. L’ajuntament, sota estrictes requisits, ha tornat a permetre l’obertura de discoteques en el polígon després de l’aprovació el 2022 d’una modificació en el Pla General Municipal d’Ordenació dels usos recreatius. El canvi urbanístic possibilita que tres locals obrin aquesta tardor en aquesta coneguda zona industrial de la cocapital del Vallès Occidental, que en el seu moment va ser un important epicentre de la festa a Catalunya. Fonts municipals de Sabadell asseguren que els últims anys han estat "treballant perquè l’oci pugui desenvolupar-se sense tensionar cap zona o barri".
Drinkking, Maloa i Bliss són els noms dels tres locals que iniciaran la resurrecció de la nit en el municipi. EL PERIÓDICO ha entrat en els tres espais i parlat amb els seus responsables, Daniel Pérez, José Luis Castet i Kevin González, tres sabadellencs amb experiència en l’àmbit de l’oci nocturn i que asseguren que tornen per "canviar la nit" en aquesta ciutat.
Amb aforaments de 498, 500 i 100 persones, respectivament, tot apunta que aquestes tres sales difícilment podran assumir l’alta demanda d’oci nocturn existent en aquesta zona, que també atraurà públic procedent de municipis com Barberà del Vallès, Badia, Sant Quirze o Ripollet.
Els tres empresaris coincideixen que, amb aquesta situació, és probable que tinguin ple cada dia i esperen que això sigui només una "primera fase" i que, si hi ha una bona acollida, l’ajuntament s’obri a facilitar més obertures.
Referent català
La Zona Hermètica de Sabadell va ser un mític destí de festa entre els anys 90 i el 2016. Batejada així per la seva proximitat a l’empresa Unidad Hermética, va concentrar prop de 40 locals, amb oferta per a tots els públics i festes tant de tarda com de nit. Cada cap de setmana, al voltant de 10.000 persones anaven a Sabadell expressament de municipis de tota la província de Barcelona i fins i tot de la resta de Catalunya, en el que va ser l’"època daurada" d’aquest espai de diversió.
Els locals es concentraven en uns quants carrers, a prop els uns dels altres, i era habitual que els clients entressin i sortissin d’alguns segons l’ambient. Paladium, Bora-Bora, LaSal, Luxury, La Plata o Puzzle són alguns dels noms de les sales de llavors. El 2010, l’emblemàtic programa Callejeros va dedicar un episodi a aquest lloc, que va ser la zona d’oci nocturn de més impacte de Catalunya.
El final d’aquesta etapa va arribar quan els veïns van alçar la veu contra els sorolls, les baralles i els actes incívics que alguns usuaris de les discoteques deixaven al seu pas pels carrers del barri de Gràcia. El ple municipal va decidir posar fi a l’activitat de l’oci nocturn a la Zona Hermètica el 2016, i es van iniciar els tancaments de locals per ordre judicial. Des d’aleshores, el panorama de l’oci nocturn a la cocapital vallesana ha sigut d’allò més desolador.
L’alternativa fracassada
En el moment del tancament, el consistori va mostrar la voluntat de facilitar el trasllat dels locals al polígon Via Sabadell, que delimita amb Badia del Vallès i és conegut per l’Ikea que hi ha. No obstant, cap discoteca va arribar a instal·lar-s’hi per la inversió que requeria. Era necessari comprar o llogar un dels terrenys que hi ha –de més de 5.000 metres quadrats-, construir una nau, fer arribar aigua i llum i condicionar-la com a discoteca.
"Eren projectes que superaven el milió i mig d’euros", expliquen fonts coneixedores del projecte. Nombrosos empresaris de l’oci nocturn de la zona en van estudiar la possibilitat i tots la van rebutjar per inviable.
Tot i que la majoria dels locals van clausurar al voltant de l’any 2016, els últims que "van resistir" ho van fer en el 2018 (Paladium) i el 2019 (Drinkking), quan aquest polígon estava pràcticament desert a la nit. En l’actualitat, a Sabadell únicament hi ha una discoteca (Nüe) i algun bar musical amb reduït aforament al centre de la localitat per als seus més de 200.000 habitants. Els sabadellencs van passar de viure en l’epicentre de la festa a haver de desplaçar-se a altres poblacions. Una situació que començarà a canviar aquesta tardor del 2024.
Noves regles
Les obertures del nou Drinkking, Maloa i Bliss seran possibles a partir de la modificació el 2022 del Pla General Municipal d’Ordenació dels usos recreatius. Aquest pla regula on i com poden obrir bars musicals i discoteques a la ciutat i estableix restriccions. Només es permet activar uns quants locals, i han de complir certes normes: no poden estar a menys de 300 metres de distància entre ells, ni a menys de 200 metres de centres educatius, hospitals o edificis públics, així com de les instal·lacions esportives de la zona.
A més, les obertures dels dos locals amb aforament "mitjà", de fins a 500 persones (Drinkking i Maloa), estan restringides al polígon del sud-oest (tocant Sant Quirze del Vallès). Tot i que aquesta zona és pròxima, no forma part exactament del que era la Zona Hermètica tradicional, ubicada un parell de carrers més al nord. En el que es considera estrictament com a Zona Hermètica, només es permet l’obertura de locals amb aforament "baix", de fins a 150 persones, com és el cas de Bliss.
Notícies relacionadesUn dels obstacles més grans per a l’obertura d’aquests nous locals han sigut els llargs tràmits burocràtics. En el cas de Drinkking, per exemple, malgrat que fa mesos que tenen les reformes acabades i estan preparats per obrir, ha hagut d’esperar per certs permisos.
L’objectiu de l’actual normativa és evitar que les activitats d’oci nocturn es concentrin en un sol lloc i no causin molèsties als veïns. Fonts de l’Ajuntament de Sabadell asseguren que "és evident que la ciutat ha de comptar amb una oferta d’oci nocturn, però aquesta ha de ser compatible amb el dret al descans dels veïns".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia