BCN veu "riscos" en la subhasta de pisos del Clínic

L’ajuntament proposa a l’hospital que les 55 vivendes passin a ser qualificades de preu assequible i deixa com a últim recurs l’opció de compra.

BCN veu "riscos" en la subhasta de pisos del Clínic
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir una proposició de Barcelona en Comú pactada amb el govern municipal del PSC per instar l’Hospital Clínic a modificar la subhasta oberta per desprendre’s de 55 pisos repartits en cinc blocs de la capital, 48 dels quals estan habitats. El PSC, Junts, els Comuns i ERC van recolzar que es reclami al consorci que regeix el complex públic de salut que variï les condicions de la licitació en marxa per "qualificar urbanísticament totes les vivendes amb un preu assequible". La proposta ratificada justifica que els canvis són necessaris per "evitar l’alt risc d’expulsió de més de cent inquilins". El PP hi va votar en contra i Vox es va abstenir.

El Clínic va posar a la venda les vivendes aquest estiu i va donar marge fins a l’1 d’octubre per rebre ofertes. Cada edifici es traspassa per separat i el preu conjunt de sortida pel qual l’hospital públic ofereix les propietats procedents d’herències al millor postor és de 12,75 milions d’euros.

Fer "tot el possible"

En cas que la subhasta es declari deserta, l’ajuntament es compromet a fer "tot el possible per exercir el dret de tempteig i retracte", pel qual l’Administració pública té prioritat en l’adquisició d’immobles que es posin a la venda a la ciutat, en cas de complir les condicions requerides per augmentar el parc públic de vivenda. En tot cas, la possibilitat de licitar pels domicilis queda relegat a l’"últim recurs" i supeditat al fet que s’avaluï la situació de "la globalitat dels immobles i també de cada una de les finques".

Janet Sanz, regidora dels Comuns i extinent d’alcaldia d’Urbanisme, va dir ahir que "si algú s’ha de quedar amb els pisos és l’ajuntament". Al seu torn, es va declarar sorpresa perquè el Clínic vulgui "desprendre’s d’aquests actius del patrimoni públic".

Notícies relacionades

"Aquests cent inquilins no es mereixen acabar en mans de fons voltor, que ja sabem què vol dir, i és que acabaran fora de casa seva, com ha passat altres vegades, i perquè es troben en barris tensats", va expressar Sanz. La regidora va defensar que els domicilis passin a definir-se com a assequibles. D’aquesta manera "potser els fons voltor no voldran comprar-los".

Tot i que va donar suport a aquesta proposta, ERC es va mostrar escèptic amb el seu contingut. La republicana Eva Baró va aventurar que serà "difícil, per no dir que bastant impossible", que la qualificació urbanística canviï enmig de la subhasta. "El més senzill seria parlar amb el Clínic i arribar a un acord", va suggerir.