Els joves, a puntd’hissar veles

La Unicredit Youth, la competició juvenil de la Copa Amèrica, comença avui amb 12 equips a l’aigua. Britànics, suecs i nord-americans són els favorits per emportar-se el trofeu de la final que se celebrarà el 26 de setembre.  

Los AC40 del equipo español Sail Team BCN y del alemán entrenan en el litoral de Barcelona, el martes 10 de septiembre.

Los AC40 del equipo español Sail Team BCN y del alemán entrenan en el litoral de Barcelona, el martes 10 de septiembre. / America's Cup Event (ACE)

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Tot estava llest per a l’acció, els nervis a flor de pell i els 12 timoners dels equips participants de la Copa Amèrica Unicredit Youth davant la premsa. Per a la majoria era la primera vegada sota els focus i per a alguns serà també la primera competició a bord dels AC40. Avui comença la segona gran cita d’aquesta Copa Amèrica en la qual les joves promeses del futur de vela saltaran a la primera línia. "Serà una competició molt disputada. Sens dubte hi ha equips amb més hores de navegació i altres que parteixen amb desavantatge. Però la Copa Amèrica mai ha sigut una competició anivellada. Serà emocionant", va afirmar el timoner danès del JAJO Team Dutch Sail, Bart Lambriex.

En aquesta competició, les regles són una mica diferents de les que imperen a la Copa Louis Vuitton. En aquest cas, les regates en lloc d’efectuar-se en forma de partit race enfrontaran cada vegada sis equips. "És la primera oportunitat d’onejar la bandera espanyola en aquesta competició. És un honor estar competint a casa intentant superar aquests grans rivals", va assegurar el timoner espanyol del Sail Team BCN, Martin Wizner.

El primer grup, l’A, és el que està format per les seccions joves dels equips que disputen la copa absoluta, i el segon, el grup B, és el dels equips convidats (Espanya, Suècia, Alemanya, el Canadà, Austràlia i els Països Baixos). En tots ells, militen futures estrelles dels principals equips i alguns fins i tot han navegat a l’AC75 de la Copa Louis Vuitton, com Marco Gradoni, el patró del Luna Rossa Prada Pirelli, que va ser el timoner de l’equip sènior quan van competir a la segona regata preliminar a Jiddah (Aràbia Saudita).

La competició jove, que aquest any iniciarà la seva tercera edició, s’ha convertit en un trampolí per als aspirants als primers equips, i prova d’això són personalitats com Peter Burling, Blair Tuke i Andy Maloney, que el 2013, fa només 11 anys, van formar part de l’equip guanyador d’aquesta copa i són avui dia membres clau de l’actual tripulació del defensor de la Copa Amèrica, l’Emirates Team New Zealand.

La competició, que reuneix els millors regatistes del món entre els 18 i 25 anys, tindrà lloc del 17 al 25 de setembre i a partir d’avui a les 14.00 hores els sis equips de cada grup competiran en sis regates de flota, amb un total de sis embarcacions a l’aigua. Els tres primers classificats de cada grup avançaran a la semifinal programada per a diumenge en què tindran lloc les quatre regates de les quals sortiran els dos equips finalistes que es jugaran la copa el 26 de setembre.

Fins ara, els tripulants han competit entre si als simuladors, i tan sols alguns han pogut navegar en AC40. Entre els que acumulen més hores a l’aigua, figuren alguns dels equips favorits: el vigent campió, el britànic Athena Pathway, el NYYC American Magic i els suecs Swedish Challenge Powered by Artemis Technologies. Els tres van plantar les seves bases a l’inici de l’estiu al port de Badalona i van poder posar a prova tot l’après al simulador.

Notícies relacionades

"Els millors regatistes"

"Arribem a la primera regata amb molta confiança. Hem entrenat tot l’estiu i sabem que ens enfrontarem als millors regatistes de la nostra edat", va afirmar el timoner del Swedish Challenge Powered by Artemis Technologies, Oscar Engström. L’altra cara de la moneda és la que representen equips com l’alemany o l’holandès, que no van poder navegar a bord del AC40 fins la passada setmana quan l’organització va proporcionar els vaixells i es va donar principi als entrenaments oficials.