El lloguer mitjà a Catalunya s’enfila a 869 €

«La gent ha perdut mig any d’una solució en habitatge», retreu Capella

Mentre l’oferta per arrendar continua caient, els API auguren que la compravenda es reactivarà gràcies a l’augment de l’oferta i la rebaixa d’hipoteques.

El lloguer mitjà a Catalunya s’enfila a 869 €
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Amb uns preus mai vistos des del 2006, amb la bombolla immobiliària en ple apogeu, el lloguer a Catalunya va tornar a escalar el primer trimestre d’aquest 2024 gairebé un 7% respecte al mateix període de l’any anterior, fins a situar-se en els 869 euros de mitjana, "una xifra que torna a marcar un nou màxim històric i que comença a qüestionar si realment el del lloguer pot ser considerat un mercat", va reflexionar ahir Luis Fabra, director de la Càtedra en Mercat Immobiliari de la Universitat de Saragossa, en la presentació de les dades trimestrals de l’Associació d’Agents Immobiliaris (API) de Catalunya, corresponents als mesos de l’abril al juny d’aquest any.

I és que, mentre els preus per a l’arrendatari s’han disparat, l’oferta de pisos per llogar està registrant xifres mínimes, amb una caiguda interanual del 31,2% el juny passat, després d’un maig en què havia sigut de més del 40%, segons el mateix informe. El panorama, si no s’adopten mesures d’urgència, no és en absolut encoratjador, va pronosticar Fabra.

Millors notícies arriben, va assegurar l’expert, des del mercat de la compravenda, en què els agents immobiliaris estan detectant "una tendència a l’estabilització", va remarcar. Des del 2014, amb l’excepció dels mesos de la pandèmia, aquest sector ha anat experimentant una pujada gradual, "fins a situar-se lleugerament per sobre del màxim d’aquesta dècada", va indicar Fabra. "Haver realitzat 22.000 compravendes el segon trimestre d’aquest any és una bona xifra, tot i que la variació interanual sigui un 8,9% inferior respecte al 2023, això es deu al fet que venia d’un moment amb molta activitat", va afegir.

La compra, un 2,2% més cara

Quant als preus de compravenda, la mitjana en el conjunt de Catalunya va ser de 2.477 euros el metre quadrat, un 2,2% més car que en el mateix trimestre de l’any anterior, "però 500 euros menys del màxim històric", que es va registrar a principis del 2008. L’increment de preus s’ha traduït, això sí, en una reducció de superfície, de manera que els pisos que es compren ara són més petits que els de fa un any.

La previsió, van coincidir tant Fabra com Sergi Marcos, director d’API Academy, "és que, amb la rebaixa dels tipus d’interès i, per tant, de les hipoteques, aquest mercat es vagi reactivant". A més, en els últims mesos s’ha detectat també un augment en la xifra de visats d’habitatge nou i una certa reducció en els costos de construcció, fet que fa augurar la sortida, d’aquí un temps, de nous immobles a la venda.

Notícies relacionades

La picabaralla política pels preus del lloguer a Catalunya va sumar ahir un nou episodi. "La gent ha perdut mig any d’una solució en habitatge", va retreure la diputada d’ERC i anterior consellera de Territori, Ester Capella, que va lamentar, en un missatge en la xarxa social X, el temps que ha passat des que el Parlament va rebutjar el maig passat –amb l’abstenció dels socialistes i el vot en contra del PP, Junts i Vox– la proposta de regulació dels lloguers de temporada que havia impulsat amb un decret l’anterior Govern dels republicans.

Capella va reaccionar d’aquesta manera a l’anunci que va fer la portaveu de la Generalitat i actual consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque, que el seu Executiu promourà una nova regulació de lloguers temporals. "Rectificar és de savis. Però per desgast partidista, perquè la població ha perdut sis mesos d’una solució en habitatge", va assegurar la republicana.