Molt més que música, castellers i piromusical

Divendres comença la Mercè, que aquest any té Casablanca com a ciutat convidada. El tret de sortida de la festa major el donarà, divendres, Carme Solé Vendrell i el colofó el posaran, dimarts, els focs artificials amb banda sonora de Rosalía, i entre tots dos, activitats per a tots els públics.

Molt més que música, castellers i piromusical

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona ja està llesta per acollir la seva tradicional festa major, la Mercè, que se celebrarà de divendres a dimarts. Un esdeveniment que omplirà els carrers de música, dansa, cultura popular i activitats a l’aire lliure. Així, barcelonins i visitants disfrutaran de concerts, castellers, correfocs i l’esperat piromusical, que en aquesta ocasió tancarà la festivitat al ritme de Rosalía.

Aquest any, com a novetat, la ciutat convidada serà Casablanca (Marroc), que aportarà la seva pròpia oferta cultural com a reflex dels llaços que uneixen les dues ciutats per la seva proximitat geogràfica i la creixent presència de la comunitat marroquina a Barcelona. La programació de la ciutat convidada inclourà des de circ i dansa fins a música tradicional i contemporània. Una de les actuacions més destacades serà la del marroquí Maalem Hassan Boussou, que, juntament amb l’espanyol Raúl Rodríguez, fusionarà música gnawa i flamenc a la catedral, dissabte. D’altra banda, al castell de Montjuïc, el circ Colokolo presentarà un espectacle d’acrobàcies i creativitat urbana, i el parc de l’Estació del Nord serà l’escenari de danses urbanes, on es fusionaran estils contemporanis amb tradicions marroquines.

El pregó d’aquest any estarà a càrrec de Carme Solé Vendrell, una de les il·lustradores més reconegudes de Barcelona. L’artista inaugurarà la festa major divendres a les 19.00 hores al Saló de Cent de l’ajuntament. Solé Vendrell és coneguda per la seva extensa trajectòria en el món de la il·lustració infantil, amb treballs publicats en revistes com Cavall Fort. A més, és la creadora de l’emblemàtica gegantona Laia, símbol de les festivitats de Santa Eulàlia, l’altra patrona de la ciutat juntament amb la Mercè. En declaracions als mitjans, Solé Vendrell va avançar que el seu discurs versarà sobre la mirada més innocent i pura de les coses, i també de les ciutats: la mirada dels nens. "Tots la tenim, però la vida ens la va tapant", va lamentar.

El cartell de les festes d’aquest any és una proposta tant innovadora com controvertida. En lloc del clàssic cartell, en aquesta ocasió s’ha optat per una imatge extreta d’un curtmetratge creat per la productora barcelonina Canada –coneguda pel videoclip Malamente de Rosalía, entre altres treballs–. El videocartell narra la història d’un nadó que plora desconsoladament a l’interior d’un pis i d’una mare que no sap què fer per calmar-lo. Al final, els sons i les llums de les festes que entren per la finestra ho aconsegueixen. La captura del moment en què el nadó es queda embadalit amb els colors que entren de l’exterior és la seleccionada per al cartell.

Diables i geganters

Amb aquesta creació, Canada busca mostrar que la festa major "està oberta a tothom, fins i tot per als que no saben ni què és la Mercè". "La festa de Barcelona entra per la finestra de casa seva i troba qui més la necessitava", descriuen. No obstant, aquest cartell no s’ha deslliurat de rebre nombroses crítiques, al no comptar amb cap element que faci referència ni a la cultura catalana, ni a Barcelona, i per assimilar-se, diuen, a "una pel·lícula de terror", amb "un menor desatès" com a protagonista.

La cultura popular també tindrà un paper protagonista. Les agrupacions de castellers, diables i geganters fa mesos que es preparen per exhibir les seves millors actuacions durant aquests dies. Aquest any, l’esdeveniment inclourà una celebració especial: es commemoren 600 anys des de la primera referència històrica d’un gegant a Barcelona i al món. Per això, els Gegants de la Ciutat rebran 15 colles internacionals de geganters. Aquesta excepcional mostra tindrà lloc divendres i dissabte.

Aquestes activitats es complementaran amb tres exposicions: l’exposició del seguici popular, la de dracs i bèsties i la de gegants, que es podran visitar a la Virreina, al Born Centre de Cultura i Memòria i a la Casa de la Caritat, respectivament. En aquests espais, els visitants podran conèixer més a fons la història i els personatges emblemàtics de les festivitats barcelonines.

D’altra banda, els correfocs tindran lloc dissabte. L’infantil serà a les 18.00 hores i el d’adults començarà a les 20.30 hores. Les jornades castelleres seran diumenge a les 12.00 hores i dimarts a les 13.00 hores a la plaça de Sant Jaume. Així mateix, l’esperada cavalcada de la Mercè desfilarà dimarts a partir de les 18.00 hores, i arrencarà des del carrer de Pelayo, per posteriorment recórrer diversos carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de Sant Jaume, on l’esdeveniment culminarà amb els balls dels Capgrossos Macers, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat.

A part del famós piromusical de la Mercè, previst per a dimarts a les 22.00 hores, durant els dies previs el cel de Barcelona també s’il·luminarà amb focs artificials i drons. L’espigó del Gas es convertirà en l’epicentre del Festival Pirotècnic Internacional de Barcelona durant les nits de divendres i de dissabte. Divendres a les 22.00 hores, Pirotecnia Fantastika, procedent de Mèxic, oferirà un espectacle d’explosions de color durant 14 minuts. D’altra banda, dissabte a la mateixa hora serà el torn de Pirotecnia López de Santiago de Compostel·la, amb un altre espectacle de focs. A la mateixa zona de l’espigó del Gas, diumenge i dilluns a les 22.00 hores, 300 drons a l’aire seran els protagonistes amb l’espectacle Formes de Barcelona, que tindrà una durada d’uns 12 minuts.

Principals escenaris

Així mateix, la Mercè 2024 inclourà esdeveniments esportius com la tradicional Cursa de la Mercè, que se celebrarà diumenge. Els participants recorreran 10 quilòmetres per alguns dels principals carrers del centre de la ciutat, en un esdeveniment que, any rere any, reuneix milers de corredors en un ambient saludable i festiu. Un altre esdeveniment esportiu destacat serà la Festa del Fitnes, que tindrà lloc diumenge a la plaça de Catalunya. L’activitat central d’aquesta festa serà una masterclass de fitnes a l’aire lliure adaptada per a tots els nivells.

Notícies relacionades

La Mercè també oferirà un extens programa musical amb més de 140concerts gratuïts repartits per diferents escenaris de Barcelona. Com a novetat, la ciutat recupera l’escenari de la plaça de Catalunya, que substituirà el que en edicions anteriors s’ubicava al Moll de la Fusta, ara ocupat per la Copa Amèrica de vela. Hi haurà des de concerts de famosos grups i artistes que sonen en les principals ràdios fins a jazz, música marroquina, ritmes caribenys, flamenc i rap, entre altres estils.

Els principals escenaris estaran situats a la platja del Bogatell, on actuaran grups com Oques Grasses i Buhos, i al carrer de Menéndez Pelayo, on actuaran artistes com el cantautor Alfred García i Marlon. Altres espais seran l’avinguda de la Catedral, la plaça Reial, l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, la rambla del Raval, el recinte Fabra i Coats, Can Fabra, el Teatre Grec, els Jardins del Doctor Pla i Armengol i el parc de la Ciutadella.