Dia negre per als italians

L’Ineos Britannia va eliminar ahir els suïssos i passa a la pròxima ronda de la Copa Amèrica, mentre que els nord-americans recuperen terreny i s’acosten al Luna Rossa, que va trencar el sistema de la vela major.

La bala plateada de Luna Rossa Prada Pirelli regatea este miércoles antes de sufrir el percance en el sistema de la vela mayor.

La bala plateada de Luna Rossa Prada Pirelli regatea este miércoles antes de sufrir el percance en el sistema de la vela mayor. / Ivo Rovira / America's Cup Event

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Dia negre per als italians. El Luna Rossa Prada Pirelli només necessitava, ahir, una victòria per passar a la final de la Louis Vuitton Cup i, en canvi, va acabar amb el AC75 trencat i els nord-americans trepitjant-los els talons. Ara mateix l’American Magic se situa a només una victòria de Luna Rossa (4 a 3) mentre, en l’altra semifinal, l’Ineos Britannia es va imposar a l’Alinghi Red Bull Racing i passa a la final de la Louis Vuitton Cup.

Els suïssos s’acomiaden, així, de la Copa Amèrica de vela igual que els francesos ho van fer fa dies. Els seus equips continuen en les competicions de les dones i els joves, que va celebrar noves carreres ahir i que, avui, veurà debutar l’equip espanyol, el Sail Team BCN. Però després de més de dos anys a Barcelona, el suís, un dels grups humans més arrelats a la ciutat, se’n va.

"Hem tirat al màxim fins al final i hem posat en dificultats un equip fort com l’Ineos, que es mereixen passar a la final. Estic molt orgullós del treball del nostre grup i feliços del que hem viscut aquí", va valorar l’entrenador de l’Alinghi, Pietro Sibello. De fet, els helvètics van vèncer en la primera regata del dia els britànics, que van perdre el vol i, a més, van sortir dels límits del camp de regates (boundary), així que van haver de deixar 75 metres d’avantatge als suïssos i la distància es va fer insalvable.

En la segona regata, que va començar amb un 4-1 i en la qual els italians podien sentenciar la semifinal contra els nord-americans, aquests van fer una sortida perfecta i van lluitar com a líders durant tots els trams. Amb un vent de nou nusos però amb una onada impertinent que dificultava la navegació, l’elecció de l’extrem del camp de regates va ser clau. "Hem sigut afortunats, però preferim guanyar les regates que no que ells les perdin", va sentenciar el timoner Tom Slingsby.

Desqualificats

Notícies relacionades

Els nord-americans s’hi jugaven molt. El comitè de regates va retallar a quatre trams la regata (habitualment se’n disputen sis) i, abans d’entrar a la tercera porta, l’American Magic va aprofitar que tenia avantatge i va superar els italians. "No puc virar, no puc virar", va exclamar el timoner Francesco Bruni quan la seva bala platejada va continuar recte i va quedar desqualificada per superar el límit del camp.

El Luna Rossa va seguir sense sort. La quarta i última regata del dia va acabar amb el sistema que mou la vela major trencat. Era gairebé el final i, de sobte, l’AC75 va deixar de volar i la tripulació va sortir ràpidament del buc per comprovar què passava a la popa. L’American Magic no va perdonar i es va emportar la carrera. Ara estan 4 a 3, pendents del que es produeixi avui: els italians necessiten una victòria i els nord-americans en necessiten dues.