La Guàrdia Urbana desplega controls d’armes blanques a 82 punts

Es tracta de llocs considerats susceptibles de grans aglomeracions durant la Mercè / L’any passat hi va haver cinc ferits per apunyalament

La Guàrdia Urbana desplega controls d’armes blanques a 82 punts
3
Es llegeix en minuts
JUDITH CUTRONA

La Guàrdia Urbana de Barcelona està efectuant controls planificats d’armes blanques a 82 punts de la ciutat a les portes de les festes de la Mercè, on l’any passat hi va haver cinc ferits per apunyalaments. Són llocs que el cos policial ha considerat d’interès i susceptibles que s’hi puguin produir concentracions que desencadenin l’ús d’aquest instrument.

Així ho va explicar el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, en una compareixença en la Comissió de Presidència i Seguretat extraordinària d’ahir, a petició de Junts. Va recalcar que estan portant a terme "amb molta antelació" els controls d’armes blanques que ja van posar en pràctica en les festes de Gràcia i ara per a la Mercè. L’objectiu aquests dies és fer una "presència preventiva", utilitzant les 84 pales de metall per detectar les armes amb poca intimidació cap a la persona que les porta.

El cos policial barceloní treballa conjuntament amb els Mossos d’Esquadra per abordar aquesta problemàtica. De fet, la consellera d’Interior, Núria Parlon, va anunciar dimarts que presentaran un pla específic contra les armes blanques a l’espai públic. Velázquez considera que amb aquest nou pla es podrà avançar en l’abordatge del tema, que la Guàrdia Urbana ja està potenciant.

Amenaça

"On ens posem en aquests punts trobem armes", va afirmar Velázquez respecte als 82 punts detectats. A més dels controls planificats i la presència preventiva, també exploren la via penal en els casos més greus i potencien la formació específica dels agents per actuar en aquestes situacions.

De les armes detectades, un 42% s’utilitzen bàsicament com una amenaça, és a dir, que finalment no s’arriben a utilitzar. Un 13% s’utilitzen en robatoris amb violència i intimidació i un 87% són robatoris amb violència en què no hi ha presència d’aquest instrument.

Respecte a les lesions, algunes es produeixen en un entorn domèstic i associades al sensellarisme, i també en baralles en entorns d’oci i relacionades amb el consum de drogues i alcohol. El perfil és majoritàriament el d’un home entre 16 i 34 anys i la majoria tenen antecedents penals. Solen actuar en horari nocturn i festiu.

No estigmatitzar

Velázquez va explicar també que les armes blanques són un "element d’oportunitat" per a les persones que el volen utilitzar. "Són elements que podem trobar en una casa, que són fàcils d’aconseguir, barats, amb un control relatiu".

El tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va insistir que l’ús d’armes blanques és un fenomen generalitzat a Catalunya i a la resta d’Espanya, i fins i tot en països europeus com ara França i el Regne Unit. "Mereix una reflexió sobre com responem a aquests conflictes. Anar amb una arma blanca predisposa a un ús intimidatori", va assenyalar.

Notícies relacionades

Atès el debat generat per la necessitat d’abordar la problemàtica i de conèixer les línies d’actuació per part dels grups de l’oposició, Batlle va explicar que convocarà una sessió, a principis d’octubre, per debatre el tema amb més profunditat.

"Demano responsabilitat institucional als grups per no estigmatitzar les festes de la Mercè". Així es va pronunciar Batlle davant els regidors de l’oposició, a qui va dir que els dispositius ja estan preparats perquè la festa es desenvolupi amb les màximes garanties. El tinent d’alcaldia va demanar "fugir del soroll mediàtic" i centrar-se en els elements positius de la festa. Tot això en un context en què la seguretat se centra en el control de les armes blanques, un ús que s’ha intensificat en els últims anys. "Volem que la seguretat vagi acompanyada de les festes, que volem absolutament positives", va sentenciar Batlle.

Temes:

Barcelona