Indignació patronal per l’ofensiva contra el tabac

El gremi local de restauradors qüestiona la base científica del suposat dany a tercers al fumar en espais a l’aire lliure.

Indignació patronal per l’ofensiva contra el tabac
1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Els restauradors de Barcelona han rebut amb extrem rebuig la prohibició que va proposar dilluns la Comissió Europea a fumar en terrasses de bars i altres espais comunitaris a l’aire lliure, com piscines o parades de bus. En un comunicat, la institució va proposar a tots els estats membres ampliar les zones lliures de fum, una recomanació que no és d’obligat compliment i que busca avançar en l’objectiu de reduir el tabaquisme a menys del 5% de la població el 2040.

L’ajuntament va avançar que aplicaria la directriu si arribés a ser vinculant: "Acatarem qualsevol norma que aprovi la Unió Europea, a més de vetllar per la salut pública en tot moment". La Comissió, ara per ara, només "convida" els governs centrals a "aplicar les recomanacions a través de les seves pròpies polítiques, segons considerin oportú, és a dir, tenint en compte les seves circumstàncies i necessitats nacionals".

"Enorme preocupació"

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, va carregar sense embuts contra el suggeriment europeu: "L’hem rebut amb enorme preocupació per com les autoritats de diferents àmbits polítics busquen problemes on no n’hi ha i menyspreen una indústria essencial com l’hostaleria, que ja va expulsar el fum de l’interior dels seus locals". Va lamentar el "carregós debat que reapareix de forma recurrent" sobre fumar en terrasses, que el veu "abocat al fracàs".

Notícies relacionades

Tampoc es va tallar al posar en dubte la mateixa existència de fumadors passius a les terrasses: "És obvi que el tabac és dolent per a la mateixa salut, però no hi ha cap evidència científica que consumir-lo en un espai obert perjudiqui la salut d’un tercer". Per això, va afirmar que "no es pot restringir un producte que és legal a Espanya per protegir un bé jurídic [la salut d’un altre comensal] d’un dany que no està acreditat".

Sobre el nou pronunciament europeu, va recalcar que "és només una recomanació, perquè hi ha molt a debatre". "Cap país de la UE ha pres aquesta decisió, i no serà que no hi hagi gent intentant posar aquest tema a l’agenda pública des de fa anys", va criticar.