El parc de la Trinitat acull els ‘Paisatges cúbics’
L’espai es reincorpora com a escenari de la Mercè amb una proposta d’art urbà
El parc de la Trinitat, al districte de Sant Andreu, s’ha reincorporat com a escenari de la Mercè 2024 amb una proposta visual única. La zona que acollia l’antic llac del jardí acull temporalment l’exposició Paisatges cúbics, un projecte d’art urbà disseminat en quatre cubs de tres metres de llargada que uneix artistes de Casablanca –la ciutat convidada en aquesta edició de la festa major– i de la capital catalana.
La decisió municipal de prescindir del parc de la Trinitat en la passada edició de la Mercè va disgustar els veïns de la zona, que reivindicaven la permanència del barri a les festes després se l’inclogués l’any 2016. L’associació de veïns de Trinitat Vella va arribar a demanar per carta a l’alcalde Jaume Collboni i a l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) una reunió en què repensar com portar la programació festiva al barri.
Gestions veïnals
Las gestions veïnals han arribat a bon port, ja que en aquesta edició la descentralització habitual de les festes ha portat actes de nou a la Trinitat. De dissabte a dimarts es podrà tornar a disfrutar de la Mercè en aquest parc tan interessant com desconegut per a molts barcelonins.
Els quatre cubs que conformen Paisatges cúbics conviden a explorar diferents mirades sobre "el viatge", un concepte que els travessa i que està retratat des d’una perspectiva íntima per diversos artistes visuals connectats d’alguna manera amb la ciutat marroquina de Casablanca. El projecte està comissariat per Salah Malouli i compta amb la participació de Mohamed Touirs, Ghiziane Agzenai, Ayoub Abid i Mohamed L’Ghacham, un artista catalanomarroquí.
El públic ja pot accedir al procés creatiu de les peces, tot i que les obres no es donaran per finalitzades fins al dissabte vinent, 21 de setembre. L’endemà, el diumenge 22, tindrà lloc la presentació i es quedaran al parc de la Trinitat fins al dimarts 24.
A més, dissabte i diumenge hi haurà espectacles de dansa, teatre, titelles i intervencions artístiques participatives.
"Pintura clàssica i ‘street art’"
Les narratives visuals de les peces d’art cúbiques barregen tècniques tradicionals de la pintura clàssica amb la frescor de l’street art, en un recorregut artístic accessible per a tot el món. L’elecció de la forma cúbica convida a contemplar l’obra des de cinc perspectives diferents, ja que cada cara representa una realitat, a més d’oferir una àmplia tela a l’artista per desenvolupar la seva idea.
Malouli, que el 2019 va comissariar un projecte similar a la Biennal d’Art de Rabat, defineix el conjunt d’obres com "un pont entre el muralisme i l’art contemporani, que a més juga amb l’espai públic". Els llaços que es creïn entre les dues formes d’expressió artística, explica Malouli, "acosten a qualsevol persona que passegi pel carrer el tipus d’art que s’exposa en galeries".
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia