MATEO VALERO: "Podrem dissenyar els primers xips d’Europa"

MATEO VALERO: "Podrem dissenyar els primers xips d’Europa"
1
Es llegeix en minuts

"Em va considerar un barceloní com qualsevol altre, tot i que no hagi nascut aquí". Mateo Valero va evocar en el seu discurs la seva trajectòria des del seu "petit poble a l’Aragó", Alfamén, fins a la seva "estimada Barcelona" al recollir el premi. L’enginyer i director del Barcelona Supercomputing Center (BSC) va definir la capital catalana com "una ciutat científica", on es fa "ciència capdavantera a escala mundial". Al seu torn, va advocar per una recerca humanista, dedicada a "solucionar els problemes de la societat", i va destacar que Barcelona aspira a ser un dels centres mundials de fabricació de xips, amb potencial per "crear milers de llocs de treball de qualitat".

Notícies relacionades

"Serem capaços de dissenyar els primers xips d’Europa", va augurar Valero. Va recalcar que desenvolupar la tecnologia més avançada "sense la qual no hi ha intel·ligència artificial ni moltes coses importants per a un país avançat" és una de les claus geopolítiques "més importants" de l’actualitat, "a part de les maleïdes guerres que maten nens i el canvi climàtic". El científic va confessar que la seva connexió amb Barcelona va començar abans d’arribar el 1974. "Ve del Barça, soc un culer sense cap tipus de solució", va admetre l’enginyer, que va recordar els seus primers temps a la ciutat, quan disfrutava vagarejant entorn de Santa Maria del Mar i anant al Camp Nou a veure Johan Cruyff.

"Barcelona és la ciutat que a tots els que venim de fora ens captiva tot just veure-la i de seguida ens adopta", va descriure. Valero va fer extensible el premi als més de mil col·laboradors amb qui ha treballat des que va crear el primer centre de computació a Barcelona, fa quatre dècades. "Pel seu talent i el seu amor a la ciència, han permès que el BSC se situï com el primer centre de la seva categoria a Europa i entre els quatre més potents del món", va enaltir. Valero finalment va explicar que, des de Barcelona, el centre que encapçala produeix ciència excel·lent i, sobretot i rellevant: "Resolem problemes de la societat, que hauria de ser l’únic objectiu de la ciència".