NORMATIVA
BCN aplicarà a partir de l’octubre la taxa turística de quatre euros
L’ajuntament creu que l’increment de 75 cèntims per persona i nit, el màxim permès, suposarà recaptar 20 milions d’euros més a l’any per finançar serveis públics.
Barcelona començarà a cobrar aquesta tardor quatre euros per persona i nit en concepte de recàrrec municipal sobre l’impost d’estades en establiments turístics, l’anomenada taxa turística. Després que al juliol el ple municipal l’aprovés, el pròxim 1 d’octubre entrarà en vigor la nova tarifa, una vegada s’hagi publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) l’aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal que la regula.
Amb la modificació, la taxa turística s’incrementa de 3,25 euros a 4 euros, és a dir, 75 cèntims. L’ajuntament calcula que aquest increment li permetrà recaptar 20 milions d’euros més a l’any i contribuirà a finançar els serveis públics de la ciutat, que pateixen sovint la pressió de l’activitat turística.
Amb aquest increment del recàrrec, Barcelona arriba al màxim legal que permet la normativa de la Generalitat de Catalunya. L’augment de la tarifa fins al màxim legal dels quatre euros en totes les categories d’establiments es va aprovar provisionalment a finals de juliol amb els vots a favor del PSC, Junts, BComú i ERC, després que els republicans portessin la proposta al ple del juny. Els grups municipals que hi van votar en contra van ser PP i Vox. Ara ha quedat automàticament aprovada perquè no s’han presentat al·legacions durant el període d’informació pública.
Amb els càlculs de recaptació que fa el consistori, es consolidarà la fiscalitat turística com el tercer ingrés més important per a les arques municipals. En total, sumant els ingressos provinents del recàrrec 100% municipal i el 50% que correspon a la ciutat de l’impost sobre les estades en establiments turístics que liquida la Generalitat, Barcelona recaptarà més de 115 milions d’euros.
Retorn social
La recaptació, destaca l’ajuntament, ha de servir per incrementar el retorn social del turisme i finançar serveis ordinaris de la ciutat, com la neteja, la seguretat, l’enllumenat públic o el transport. També contribuiran a finançar el pla d’espais de gran afluència (EGA), per gestionar aquelles zones amb més ocupació o saturació de persones i ajudar a millorar la convivència entre veïns i visitants amb mesures com l’augment del nombre d’agents cívics, la millora de l’espai públic, la gestió dels fluxos de turistes, o la dinamització del comerç local en aquests espais.
- L’‘home’ de dos caps
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- "Deixem de ser despectius amb l’extrema dreta"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon