Barcelona protagonista

El CSIO farà de BCN la capital hípica mundial

Del 3 al 6 d’octubre se celebrarà el 112è concurs internacional de salts, amb obstacles dissenyats amb la col·laboració de l’escola de disseny Elisava.

El CSIO farà  de BCN la capital hípica mundial
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

La María i la Clara van teixir un projecte en comú. Un innovador projecte que ret un profund homenatge a la Barcelona del mar en l’esdeveniment hípic anual més important del món. Una cosa que va néixer el 1902 en la plaça d’Armes del parc de la Ciutadella de Barcelona. Ara, i a partir del 3 d’octubre, instal·lat a la seva veritable llar del Reial Club de Polo, arrencarà el CSIO Barcelona, el 112è concurs de salts internacional. Un esdeveniment que reunirà fins al 6 d’octubre les vuit millors nacions del món, i que tindrà Espanya com a amfitriona.

María Aguirre i Clara Julià són alumnes de la facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava. Elles han pensat, dibuixat i creat Hissant les Veles, que es va convertir en l’obstacle vencedor del concurs de disseny Un salt per a la ciutat, que festeja ja la desena edició entre les principals escoles de disseny de Barcelona.

"Hem disfrutat molt realitzant aquest projecte en què hem volgut representar la simbologia de Barcelona, amb tota la història i la cultura que té aquest port", expliquen orgulloses les dues estudiants de l’escola Elisava. "Ens hem centrat en el pont de la rambla del Mar, representat el moment en què s’eleva perquè entrin i surtin els vaixells", afegeixen, esbossant els pilars que han volgut recollir en la seva obra. "Agraïm al CSIO Barcelona el vincle que ha creat amb nosaltres al crear aquest obstacle tan bonic, amb onades que representen les lluminàries de l’arquitecte Viaplana de la rambla del Mar", recalca David Pino, director del Port Vell.

Per allà saltaran la primera setmana d’octubre les vuit millors nacions de l’univers hípic, juntament amb Espanya, dirimint la nova Longines League of Nations. Està en joc, i a través d’un format de la copa de nacions amb dues rondes en què se sumaran els punts dels tres millors atletes per equip, la supremacia d’aquest esport on el genet o l’amazona es fon en un sol cos amb el cavall o l’euga que tutelen.

Notícies relacionades

Després de passar per Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), Ocala (Florida, Estats Units), Saint Gallen (Suïssa) i Rotterdam (Països Baixos), s’aturen a Barcelona, la ciutat on s’acaba tot. La ciutat que es transforma durant uns dies en la capital de l’hípica mundial per acollir "l’esdeveniment esportiu internacional més antic d’Espanya". Una cosa capaç de moure gairebé 40.000 persones durant els quatre dies que dura l’esdeveniment, repartides entre els espectadors que s’asseuen a la lluent i nova tribuna hípica del Polo atenent el que passa davant dels seus ulls –a la pista olímpica de salts– mentre la majoria disfruta de submergir-se al PoloPark, "un festival d’experiències, amb propostes de creació, tendències, gastronomia, estil de vida i entreteniment" escampat al llarg de 20.000 metres quadrats.

En aquest nou univers quedarà instal·lada la impactant idea de la María i la Clara. "Aquest obstacle passarà a formar part del CSIO Barcelona i estarà en els recorreguts de les competicions més emblemàtiques de l’esdeveniment", assenyala Santiago Mercé, president del CSIO, mentre recorda que "difondrà la imatge de la ciutat més enllà de les nostres fronteres perquè l’esdeveniment compta amb una audiència televisiva de més de 100 nacions". Tots descobriran l’obra d’aquestes dues estudiants de disseny, on es percebrà que al saltar el cavall o l’euga "emularà la sortida d’un veler navegant i travessant així el centre del pont", fusionant d’aquesta singular i simbòlica manera "l’esperit nàutic i l’essència de Barcelona en el recorregut".