PATRIMONI

El mirador de la torre més alta de la Sagrada Família obrirà el 2026

Un dels braços de la creu es podrà visitar aquesta Mercè. Hi ha un sorteig per als 66.000 inscrits

La instal·lació de la gran creu gaudiniana de cinc braços coronarà finalment el temple fins arribar als 172,5 metres. Serà una espectacular talaia vidrada sobre la ciutat.  

El mirador de la torre més alta de la Sagrada Família obrirà el 2026
3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

El desembre, o el gener en cas de contratemps, la torre central de la Sagrada Família cobrirà aigües, és a dir, arribarà als 164,15 metres d’altura previstos. No serà aquesta, no obstant, la cota màxima del temple. La col·locació dels últims plafons de la torre permetrà, al llarg del 2025, iniciar i completar els treballs d’instal·lació de la gran creu gaudiniana de cinc braços que coronarà la Sagrada Família, fins arribar als 172,5 metres. Serà, quan ho decideixi la junta constructora, un mirador accessible a través d’una escala final i, per tant, perquè part de la superfície serà envidriada, un mirador sense igual a la ciutat.

La Sagrada Família ha crescut durant els últims 20 anys gairebé al mateix ritme que ha augmentat el nombre d’entrades venudes. Entre gener i agost d’aquest any han sigut 3,3 milions, un 3% més que en el mateix període de l’any anterior, amb els turistes nord-americans al capdavant (un 19% del total), seguits dels espanyols (15%) i, ja més lluny en quantitat, els francesos, italians, coreans, anglesos, alemanys i xinesos.

Quedarà pendent per a un futur la construcció de l’escalinata de la façana de la Glòria. De moment, al llarg del 2025 s’elevaran les columnes que sustentaran les quatre torres d’aquesta façana, però, una vegada finalitzades, aquesta vista, des del carrer de Mallorca, no progressarà. Com a obra en el seu conjunt, el temple no té encara data de finalització, però l’any vinent es completaran els treballs al costat contrari, al carrer de Provença, on s’avança a gran ritme en la capella de l’Assumpció, que coronarà una cúpula helicoidal de 30 metres d’altura, es culminarà la torre de Jesús i s’instal·larà la gran creu.

Amb aquesta agenda, el propòsit és que el 10 de juny del 2026, centenari de la mort d’Antoni Gaudí, se celebri una solemne inauguració en la qual s’encendran els llums de l’interior de la creu, com l’arquitecte de Reus va preveure en el seu moment.

"Gravitant sobre quatre altíssimes columnes del creuer i just a sobre de l’altar, s’alçarà el gran cimbori, rematat a 160 metres per una gran creu de quatre braços acanalats per poder contemplar el panorama. Al mig hi haurà el xai diví. La creu serà de vidre, de dia reflectirà la llum del sol i a la nit, per mitjà d’uns potents focus, projectarà feixos de llum sobre la ciutat". Això va deixar escrit Gaudí en diferents textos entre 1914 i la seva mort, i va deixar, a més, una senzilla peça modelada sobre l’aspecte de la creu. Gràcies a aquelles indicacions s’està seguint la direcció del temple, però amb l’avantatge que proporcionen els materials moderns, ceràmiques iridescents i uns vidres que des de l’exterior oferiran un joc de llums amb el sol.

Notícies relacionades

Dimensions gegants

Les dimensions de la creu són gegants, equivalents a un edifici d’entre quatre i cinc pisos de l’Eixample. Els braços, de cap a cap, mesuren 13,5 metres. De la base del pedestal a la punta superior, 17. Del 21 al 24 de setembre, amb motiu de la Mercè i gràcies a les jornades de portes obertes que anualment programa el temple, un d’aquests braços serà visitable a la cantonada de Marina amb Provença. Més de 66.000 persones s’han inscrit per participar en el sorteig d’entrades de portes obertes, una xifra que, és clar, obre una incògnita: com gestionarà la direcció de la Sagrada Família l’accés al mirador de la creu. La previsió és que no hi entrin més d’una dotzena de persones simultàniament. Amb l’allau de visitants que rep el temple cada any, tret d’una miraculosa multiplicació com la dels pans i els peixos, només el preu d’una entrada apta per a poques butxaques sembla el remei possible.

Temes:

Antoni Gaudí