LA GRAN CITA NÀUTICA

S’esvaeix el somni americà

L’American Magic no aconsegueix doblegar l’italià Luna Rossa Prada Pirelli, que passa a la següent fase de la Copa Amèrica i lluitarà contra l’INEOS Britannia. 

La tripulación de American Magic se prepara en la segunda jornada de las semifinales de la Louis Vuitton Cup, este domingo en Barcelona.

La tripulación de American Magic se prepara en la segunda jornada de las semifinales de la Louis Vuitton Cup, este domingo en Barcelona. / Ricardo Pinto / America's Cup Event

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els nord-americans no han pogut complir el somni de tornar la Copa de les Cent Guinees al seu país. Malgrat que els últims dies havien aconseguit posar-se 4 a 3 contra el Luna Rossa Prada Pirelli, els italians van acabar donant un cop d’autoritat ahir i només van necessitar una regata per guanyar-los: en 23 minuts, l’American Magic va caure i es va acomiadar de la Copa Amèrica de vela.

S’esvaeix el somni americà /

Amb aquesta derrota ja hi ha tres equips eliminats de la competició: francesos, suïssos i ara nord-americans. La Louis Vuitton Cup, la copa dels desafiadors, encara l’última fase, amb la final que enfrontarà l’INEOS Britannia contra el Luna Rossa i donarà la victòria al que sumi abans set punts, a partir del dia 26. Tot i això, dir adeu a la mítica cita esportiva i tecnològica després de quatre anys de preparació, després de gairebé dos anys instal·lats a Barcelona, va ser dur per a l’American Magic.

A la base del Port Vell, l’acollida dels tripulants que acabaven de perdre va ser emotiva i orgullosa. Tota la nau on guarden el vaixell estava atapeïda pels membres de l’equip i les seves famílies, dretes, en senyal de respecte i gairebé silenci. Tots ells van veure baixar a terra els seus timoners, controladors i ciclistes i, junts, van presenciar com la grua treia de l’aigua el Patriot, l’AC75 nord-americà amb què anhelaven recuperar un trofeu que se’ls resisteix des del 2013.

Decebuts i orgullosos

Entre ells hi havia el convalescent Paul Goodison, patró de l’equip que es va trencar cinc costelles fa 10 dies i al qual ha hagut de substituir l’argentí Lucas Calabrese, amb moltes menys hores de vol en aquest tipus d’embarcació. Ningú sap si les coses haurien sigut diferents amb la parella titular, compartint direcció amb Tom Slingsby.

"Havia sigut una sèrie molt igualada, però aquest dijous no hem navegat gaire bé i el Luna Rossa és un equip molt fort. Estem decebuts, però també molt orgullosos de passar d’un 4-0 a un 4-3 sense abaixar els braços", va dir Calabrese. En el camp de regates, els nord-americans només van aguantar tres trams, més enllà d’una bona sortida, perquè la bala platejada italiana els va anar agafant cada vegada més avantatge, un fet que es va agreujar per la pèrdua de vol del Patriot després d’una de les virades de la cursa.

Una vegada superada la línia de meta, l’afició italiana, que anava amb vaixells de totes les mides, es va acumular a l’aigua fent sonar les botzines a tota màquina. Mentre els transalpins festejaven la victòria, a la coberta del vaixell de l’American Magic se succeïen les abraçades de consol. Un dels primers a repartir escalf va ser el patró i director esportiu de l’equip, Terry Hutchinson.

Notícies relacionades

La distància emocional entre vencedors i vençuts, com va passar dies enrere amb els descartats Alinghi Red Bull Racing i Orient Express Racing Team, era enorme. L’autèntic contrast, però, va ser amb el defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand, que va continuar entrenant durant el transcurs de la regata com si res.

El Taihoro va aprofitar a consciència el migdia, amb un vent que a vegades va arribar a 10 nusos, per continuar l’entrenament. Els neozelandesos, amb plaça assegurada a la final, ja no participaran en cap competició prèvia fins que s’enfrontin, en la Louis Vuitton America’s Cup, al desafiador que surti de la disputa entre italians i britànics.