Una celebració de retorns i absències
Els festejos tornen a la Trinitat, recalen al Port Olímpic, obvien el Besòs, eludeixen repetir la superilla de Consell de Cent i prescindeixen per força del Moll de la Fusta i del parc de Joan Miró.
La Geganta Mercè, en la plaza de Sant Jaume de Barcelona. /
La Mercè va adquirir un deute amb el Besòs el 2023. Aquest any el paga, però només el salda a mitges. Després d’uns anys d’idil·li amb la perifèria en què va obrir l’agenda d’actes que el centre solia acaparar, la festa major va passar de llarg l’any passat a dos enclavaments al costat del riu amb aspiracions d’erigir-se en places fixes de la gran cita de Barcelona.
El parc de la Trinitat va caure del programa després d’enlluernar sense interrupció –tret de per la covid– com a pista per a números de circ, dansa, teatre i música des del 2016. L’exclusió ha sigut fugaç, perquè aquest any reapareix en el cartell, de nou amb un pica-pica d’arts escèniques per degustar entre dissabte i diumenge i una exposició d’art urbà a l’aire lliure que justifica la visita fins dimarts. En canvi, la Mercè defuig de nou el parc del Besòs. Una mica llunyans es divisen ja els multitudinaris pícnics familiars al Bon Pastor que, el 2018 i el 2019, van envair (literalment) el riu, allà on l’aigua fon la capital amb Santa Coloma de Gramenet.
No és l’única baixa dels festejos, compensada per algunes altes que no s’han buscat als marges de la capital, sinó al seu nucli. Els escenaris que s’instal·len aquesta vegada a la plaça de Catalunya i es recuperen a l’antiga fàbrica Estrella Damm supleixen una absència notòria, la del Moll de la Fusta, obligada per la Copa Amèrica. El village muntat per la competició de vela ocupa tot el passeig, punt habitual dels concerts del BAM.
De la Mercè del 2024 també es despenja el parc de Joan Miró, després de quatre edicions en què s’havia consagrat com a reclam per al públic familiar. Fa un any ja s’intuïa que la gran esplanada pròxima a la plaça d’Espanya podia esfumar-se dels fastos, per l’inici de les obres de connexió de les línies de Ferrocarrils de la Generalitat que uneixen Barcelona amb el Vallès i el Baix Llobregat. Més de 5.000 metres quadrats del parc han quedat expedits de vegetació en les últimes setmanes, amb la tala de 75 pins i el trasllat de 19 palmeres per desembarassar la zona logística on s’aplegarà terra excavada i maquinària de l’ampliació ferrovaria.
A canvi, el Port Olímpic reinaugurat al juliol després de la remodelació ingressa com a escenari del MAC, el festival d’espectacles de carrer de la Mercè. Al seu torn, el parc de l’Estació del Nord es consolida com l’eix de les arts escèniques a l’aire lliure de la festa major, en substitució del parc de la Ciutadella, relegat de les celebracions per segon any consecutiu.
En l’oblit
Sí que perduren altres ubicacions emblemàtiques, com el castell de Montjuïc, el palauet Albéniz i el parc de l’Aqüeducte, a Ciutat Meridiana. En canvi, es prescindeix de la Nau Bostik per als concerts de la Mercè i no es repeteix l’assaig de la superilla dedicada als números de petit format a Consell de Cent, entre els carrers de Rocafort i Borrell, amb què es va experimentar el 2023. La inclusió de la plaça del Moviment Obrer (a la Marina del Prat Vermell), la plaça de Sarrià i el parc de la Trinitat Vella en la programació ha resultat fugaç: van emergir l’any passat com a teló de fons per a la recuperada comparsa de Picasso i, com la Guadiana, desapareixen aquesta vegada.
Notícies relacionadesL’omissió del parc de la Trinitat i el parc fluvial el 2023 van ser com una galleda d’aigua freda a la franja del Besòs de Barcelona. "Ens en vam assabentar tard i quan faltava una setmana per a la Mercè. No van donar cap explicació", recorda Manoli Vera, de l’associació de veïns de la Trinitat Vella. La dirigent veïnal aplaudeix que aquesta part del districte de Sant Andreu es repesqui per a la festa. "És molt important per al barri, significa obrir-lo a Barcelona", defineix Vera, que destaca que és un emplaçament "pràctic i còmode" per arribar, a través de la línia 1 de metro.
La satisfacció de la Trinitat Vella contrasta amb el desengany que s’han emportat els habitants del Bon Pastor. "Ens han deixat en l’oblit", es lamenta Paquita Delgado, presidenta de l’associació de veïns del barri. Delgado explica que va reclamar que els festejos fessin parada una vegada més a la ribera del riu. Després del parèntesi de la pandèmia, el retorn al Besòs va quedar posposat el 2022 per uns treballs d’enjardinament al costat de les últimes Cases Barates i el canvi de govern el 2023 no va afavorir la promesa de tornar a estendre la festa major de Barcelona al límit de la ciutat. "Les obres ja van acabar i es va aixecar la tanca. Pensem que podríem haver tingut la Mercè aquest any, però se’ls ha passat. És decebedor", se sincera Delgado.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034