La festa major de la ciutat

Assistents a actes a la platja critiquen els registres aleatoris

En la mitja hora del registre de divendres a la nit al Bogatell només dues dones van ser interpel·lades, una amb un esprai de pebre. No hi va haver cap aldarull. 

Assistents a actes a la platja critiquen els registres aleatoris
3
Es llegeix en minuts
Pol Mestres

Divendres a la nit, la primera de la Mercè, es va estrenar amb dos protagonistes: la música i l’oci. No es va produir cap aldarull major ni agressió amb arma blanca. Al Bogatell es van realitzar fins a quatre detencions per intent d’agressió o furts, mentre que als voltants de la rambla del Raval i plaça de Catalunya s’hi van registrar tres, van assegurar els Mossos d’Esquadra a l’espera del recompte oficial.

A mesura que va anar caient la nit, els voltants de la platja del Bogatell es van anar omplint cada vegada més de gent jove preparada amb bosses plenes d’ampolles d’alcohol i de refrescos disposats a passar una nit a cor què vols de botellon. Molts d’altres decidien anar abandonant la zona després d’escoltar els seus grups de música favorits. "No em volia perdre els concerts, però he vingut amb por després de veure el que ha passat altres anys", assegurava un noi que estava assegut en cercle amb els seus amics.

A la una de la matinada es va realitzar un registre preventiu d’armes blanques a l’entrada principal de l’espai, al carrer de Jaume Vicens i Vives. La policia ordenava a diversos joves que es paressin davant dels furgons de les autoritats per identificar-los i buscar amb detectors de metalls qualsevol ganivet o navalla. Gorres, abrics, bosses... tot era escorcollat pels agents policials a fons.

"¿Per què a nosaltres?"

"No hem fet res, ¿per què no li fan a tothom?", protesta un jove mentre esperava que acabessin d’escorcollar la resta del grup. Passats uns minuts, els agents policials albiren un ganivet de cuina a la ronyonera d’uns dels seus amics. Era el segon que trobaven en l’exploració feta al Bogatell.

En la mitja hora de l’escorcoll "aleatori" –assenyalat per fonts policials– només dues dones van ser interpel·lades. Una d’elles portava un esprai de pebre, que va ser requisat, igual que els dos ganivets. Aquesta acció entrava dins del nou pla contra armes blanques que s’activarà la setmana vinent en diversos punts de Catalunya.

En total, en el dispositiu de seguretat dissenyat durant els cinc dies que duren les festes de la Mercè participaran uns 5.000 agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra.

L’àmplia prevenció de disturbis articulada per part dels cossos de seguretat aquest any ve donada després d’una anterior edició protagonitzada per diversos aldarulls a la ciutat.

Poques multituds

Aquest any, igual que en l’edició anterior, es preveia multituds als dos escenaris més rellevants dels concerts de la Mercè Estrella Damm, ubicats a la platja del Bogatell i al carrer de Menéndez i Pelayo, a les Corts. No obstant, l’espai del Bogatell va reunir el màxim volum de gent, amb aproximadament 60.000 persones, superant amb escreix el de les Corts, que pràcticament no va arribar a les 500 en tota la nit.

Un cadàver al Bogatell

Els Mossos d’Esquadra van localitzar divendres a la nit el cadàver d’una persona a la platja del Bogatell, a Barcelona. La primera hipòtesi que maneja la policia autonòmica és que no es tracta d’una mort violenta, però fins que no es practiqui l’autòpsia no podran determinar amb exactitud el motiu de la defunció.

Notícies relacionades

Poc després de les nou de la nit de divendres els Mossos d’Esquadra van rebre la trucada d’un passejant, que els va informar de la troballa d’un cos a la platja del Bogatell de la capital catalana. No molt lluny d’on es va trobar el cadàver està situat un dels escenaris on aquests dies estan tenint lloc concerts musicals, amb motiu de les festes de la Mercè. L’escenari més multitudinari i un dels punts en els quals la policia ha reforçat la seva presència per evitar els aldarulls viscuts anys enrere.

Durant la nit de divendres unes 60.000 persones van acudir a l’esmentada ubicació, segons la Guàrdia Urbana. No obstant, fonts consultades dels Mossos descarten, de moment, una vinculació entre la defunció i algun incident públic durant els festejos de la capital.