Gegants de tot el món desfilen pel centre de BCN

Setze colles de nou països van participar ahir en la Trobada Internacional pel 600 aniversari dels Gegants de Barcelona.

600 años de gegants en Barcelona

600 años de gegants en Barcelona / ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Gegants de Barcelona estan de celebració. Fa 600 anys la ciutat va ser testimoni de la primera aparició d’aquestes figures documentada a tot el món. Va ser el 1424. I aquesta Mercè era l’oportunitat perfecta per commemorar-ho amb una festa en la qual ells eren els grans amfitrions. La capital catalana va acollir ahir a la tarda la Trobada Internacional de Gegants, una marxa pel centre de la ciutat en la qual van desfilar 16 colles procedents de tot Espanya i de nou països diferents i d’altres amb arrels sud-americanes. San Sebastià- Donostia i Vitòria-Gasteiz (País Basc), Calahorra (La Rioja), Saragossa (Aragó), Maó (Menorca), Dendermonde i Geraardsbergen (Bèlgica), Roermond i Maastricht (Països Baixos), Murau (Àustria), Newcastle (Anglaterra), Kíiv (Ucraïna), Wolfenbüttel (Alemanya), Costa Rica i Nicaragua es van afegir a la festa.

Al voltant de les 18.00 hores, amb amenaça de pluja al cel i caient les primeres gotes, la plaça Catalunya va ser testimoni dels seus balls davant centenars de persones que alçaven els seus mòbils per gravar-los. Els gegants van començar a fer els seus primers passos a ritme de la música tradicional cap a la Rambla.

Miraven la festa des del balcó de l’ajuntament el regidor de Cultura, Xavier Marcé, sorprès quan l’speaker el va anomenar com a conseller de Cultura en un moment de confusió. També presenciaven l’espectacle els tinents d’alcalde Maria Eugènia Gay i Albert Batlle, i regidors com Pau González (BComú) i Joan Rodríguez (Junts).

Nova oportunitat

La d’ahir no serà l’única vegada que els gegants de tot el món recorreran els carrers de Barcelona. Avui tornaran a fer-ho, tot i que pel camí invers. Sortiran de l’ajuntament i desfilaran per la Rambla fins a la plaça de Catalunya.

Notícies relacionades

Per continuar amb la festa popular malgrat la molesta pluja, a les 20.30 hores va començar el Correfoc al passeig de Gràcia, amb una sempre colpidora encesa de les portes de l’infern.

Per quart any consecutiu tornava aquesta tradició popular reinventada el 1979 al passeig de Gràcia, espai al qual, per bé i també malament, va arribar el 2021 fruit de la pandèmia (va ser el del 2020 un setembre sense Mercè i el del 2021 ho va ser de mesures extraordinàries de prevenció).