Enquesta del GESOP

El 96,6% defensa prohibir les navalles als transports i grans actes a BCN

Els entrevistats coincideixen gairebé unànimement a vetar la possessió d’armes blanques en les celebracions multitudinàries

El 74,6% dels barcelonins es mostren a favor d’incrementar la taxa turística als creuers

El 96,6% defensa prohibir les navalles als transports i grans actes a BCN
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els incidents amb arma blanca s’han fet un lloc entre les preocupacions dels barcelonins. Els Mossos d’Esquadra han anunciat que intensificaran els controls per requisar ganivets i navalles després de confiscar 1.602 armes a Barcelona entre els mesos de gener i agost. Al seu torn, la Guàrdia Urbana ha desplegat 82 punts de control per mirar d’intervenir objectes punxants abans de la Mercè, i l’ajuntament preveu convocar una sessió a principis d’octubre per abordar aquesta inquietud i el consens aclaparador que necessita regulació, d’acord amb el resultat de l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO.

El 96,6% dels 800 entrevistats per al sondeig, en el qual s’aborda l’opinió pública sobre els grans problemes de la ciutat, coincideix a pronunciar-se a favor de la prohibició de portar armes blanques en el transport públic i en actes multitudinaris a Barcelona. La demanda és transversal i gairebé no hi ha diferències en funció del partit al qual van votar els enquestats en les eleccions municipals del 2023, el sexe ni tampoc la franja d’edat.

Tot i que no suscita un suport unànime, una bona part dels consultats també es declara d’acord amb dues mesures que el govern de Jaume Collboni pretén aplicar per tenir més control sobre el turisme. En aquest sentit, el 74,6% dels enquestats advoca per encarir la taxa turística als creuers. L’alcalde i el president de la Generalitat, Salvador Illa, van pactar apujar la fiscalitat a les embarcacions turístiques que facin una escala inferior a 12 hores al port, amb l’objectiu de posar límit a l’auge de creueristes que contribueixen a saturar les atraccions de la ciutat.

Taxa i pisos turístics

L’augment de la taxa suscita el suport del 75,9% dels electors del PSC, un percentatge que puja al 80% en els votants d’ERC, un 81% en els de Junts, un 88,3% en els de Barcelona en Comú i un 90,7% en els de la CUP. Baixa al 56% en els simpatitzants del PP, mentre que el 60% dels de Vox són contraris a aquesta proposta.

Quant a la supressió dels 10.000 pisos turístics que Collboni va anunciar per al 2028, el 71,3% dels entrevistats avala la decisió. Tot i que amb diferent intensitat, els partidaris d’eliminar els apartaments per a curtes estades de visitants són majoria entre els seguidors de totes les forces polítiques. De menys a més, el 53,1% dels votants de Vox s’expressen d’acord amb no autoritzar els lloguers per a turistes, així com el 62,9% dels populars, el 64% dels electors de Junts, el 72,5% dels socialistes, el 76,5% dels republicans, el 88,3% dels comuns i el 90,7% dels cupaires.

Divisió sobre l’aeroport

Més debat suscita l’ampliació de l’aeroport del Prat. El 48,2% afirma que hi està a favor i el 40,5%, en contra. La majoria dels simpatitzants del PP s’hi expressen d’acord (67,4%), igual que els del PSC (64,5%), Junts (55,9%) i Vox (53,2%). En canvi, el 72,1% dels electors de Barcelona en Comú i el 75,1% de la CUP s’hi oposen. Els votants d’ERC es divideixen entre un 44,1% de partidaris d’eixamplar l’aeroport i un 42,1% que rebutja la idea. Per edats, el 50,9% dels joves de 18 a 29 anys ho desaprova, igual que el 46,7% dels consultats de 30 a 44 anys, mentre que el 49% de la franja de 45 a 59 anys i el 51,4% dels majors de 60 anys hi estan a favor.

Connexió del tramvia

Notícies relacionades

La unió de les vies del tramvia per la Diagonal podria culminar el 2027 si es tanquen els acords pressupostaris a la Generalitat i a l’ajuntament, va augurar Collboni. Pendents de veure si el pronòstic es compleix o es frustra, el 73,9% dels participants del sondeig del GESOP advoquen per la connexió prevista del Trambaix i el Trambesòs. El 52,2% dels electors de Junts estan a favor de fusionar els dos circuits del tramvia.

Després de gairebé cinc anys de la implantació de la zona de baixes emissions, el 64,5% està d’acord amb retallar més el trànsit. La majoria dels electors del PP (53,5%) i de Vox (73,3%) rebutja ampliar limitacions a la circulació, mentre que els partidaris d’accentuar-les pertanyen a les files del PSC (67,5%), d’ERC (73,6%), de la CUP (87,6%) i de BComú (92,8%).