Sant Jaume vibra amb una diada castellera històrica de la Mercè
La gran jornada per a les colles de la ciutat es viurà demà, dia de la patrona
Milers de persones van desbordar ahir la plaça malgrat l’amenaça de pluja intensa. Hi van participar la Colla Jove Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Barcelona.
Amb la vista posada en el cel, la plaça de Sant Jaume es va omplir en un no res ahir al matí. El motiu era veure de prop la diada històrica castellera de la Mercè, també coneguda com la diada de colles convidades, que va desafiar a la pluja i va poder celebrar-se a malgrat el pronòstic de pluges intenses.
Sant Jaume vibra amb una diada castellera històrica de la Mercè /
No tots esperaven la cita. A alguns els va agafar per sorpresa. Una parella obrint-se pas amb les maletes intentava creuar la plaça, d’altres encara esmorzaven amb un entrepà i un cafè a la mà, mentre els turistes intentaven fer-se una foto en la qual era pràcticament impossible que ningú s’hi posés per davant. Amigues se saludaven d’un costat a l’altre de la plaça sense poder trobar-se per la gent que hi havia al voltant en un ambient festiu, agradable i tranquil.
Sant Jaume vibra amb una diada castellera històrica de la Mercè /
Mentrestant, els Castellers de Barcelona –la colla de la ciutat i, des de fa anys, amfitrions de la diada–, els Minyons de Terrassa i els Joves Xiquets de Valls esperaven el seu moment des de la plaça de Sant Jaume resant perquè la pluja que queia cap a les 11 donés treva i no s’acabés complint l’amenaça de tempesta.
Tot i que finalment a Barcelona només va caure un plovisqueig intermitent, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) havia activat un avís moderat per risc de precipitacions de més de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts. Durant tot el matí es va mantenir una bona temperatura que oscil·lava entre els 20 i els 24 graus.
Els castellers, no obstant, van aconseguir ser els autèntics protagonistes del moment. Els aficionats van poder disfrutar amb algunes construccions de gamma alta, poc habituals a Barcelona, com un pilar de vuit amb folre i manilles descarregat per la Colla Jove Xiquets de Valls. Els Minyons de Terrassa van exhibir un 5 de 8, la Catedral, mentre que els locals, els Castellers de Barcelona, van aconseguir a la segona un meritori 7 de 8.
Totes les colles van actuar amb prudència en espera de millors ocasions. De fet, demà serà el dia gran en el qual actuaran a la plaça de Sant Jaume totes les colles de Barcelona.
Collboni disfruta de la diada
El so de les gralles amenitzava l’ambient a la plaça Sant Jaume mentre la colla castellera de Barcelona s’exhibia amb una actuació a l’escenari que hi havia instal·lat davant de l’ajuntament. Els més afortunats havien aconseguit lloc a primera fila, i els que ho presenciaven des dels balcons dels edificis que donen a la plaça comptaven amb una vista privilegiada.
Entre els que també van tenir una bona visió de la diada hi havia l’alcalde Jaume Collboni, que la va presenciar des del balcó principal de l’ajuntament. També van acudir-hi els tinents d’alcaldia Laia Bonet, Albert Batlle i Jordi Valls, a més de regidors de diferents grups polítics, com la líder d’ERC, Elisenda Alamany; els regidors de Barcelona en Comú Pau González i Jéssica Gonzalez, i el del PP Victor Martí de Villasante.
A les 12 del matí ja no cabia una ànima a la plaça. Milers de persones, amb els mòbils ben alçats, aplaudien i animaven alhora quan entraven els primers castells. El silenci imperava en cada castell que s’aixecava. Només s’escoltava el so de les gralles de fons. La concentració dels castellers davant la mirada atenta dels assistents únicament es trencava amb la gran ovació del públic quan desmuntaven el castell.
A l’interior del consistori se saludaven els regidors dels diferents grups polítics, que van aprofitar per, en algun cas, ensenyar l’ajuntament a les seves famílies, que també van poder presenciar els castells des del balcó. Nens rondaven per les diferents sales de l’ajuntament, i fins i tot alguns es van poder fer una foto asseguts al tron de l’alcalde al saló de plens.
Ja, cap a l’hora de dinar, la plaça es va començar a buidar, però encara continuaven alçant-se els últims castells, davant la mirada curiosa de la gent que els seguia atentament i de la d’aquells a qui els agafava de passada.
Notícies relacionadesLa Guàrdia Urbana va controlar l’accés a la plaça i el va limitar per evitar possibles riscos per l’alta concentració de persones.
Personal auxiliar i informadors van regular el flux de persones i van tancar l’accés una vegada es va arribar a l’aforament màxim permès. Van tallar a l’altura del carrer Jaume I, just a la sortida del metro. També, amb senyalització i tanques en els carrers adjacents, van guiar els assistents per facilitar la mobilitat per la zona.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme