La Ciutadella reneix com a espai musical i gastronòmic
La Mercè està servint perquè molts ciutadans descobreixin racons de la ciutat
El paseo de los tilos de la Ciutadella, una noche de la Mercè. /
Definitivament s’ha reencarnat el parc de la Ciutadella en un nou i exitós espai de la Mercè després que en la seva primera vida com a escenari de la festa major a punt estigués de morir d’èxit. Durant tot el cap de setmana i una màgica nit de divendres s’havia programat música allunyada de la dels grans escenaris, és a dir, es va alimentar l’ànima, i es va celebrar, per a plaer del cos, la festa Terra i Gust, o sigui, una saborosa aproximació a la gastronomia sostenible. Vist d’on venia, de l’incontrolable furor que a punt va estar de matar la Ciutadella anys enrere, hi ha una notable satisfacció a l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) pel resultat collit i un interessant conjunt de lliçons amb vista a l’edició del 2025.
Potser val la pena recapitular molt telegràficament els antecedents. El 2014, el parc s’incorpora a la Mercè amb el desig que alleugereixi l’enorme concentració de públic que tensa els carrers de Ciutat Vella. Amb una programació d’espectacles de carrer molt encertada, la ciutat respon per sobre del previst. El 2015 fins i tot s’obre just allà i durant la Mercè la veda dels foodtrucks a Barcelona. La novetat afegeix més públic al lloc. S’instal·len càmeres que, en una mena d’intel·ligència artificial avant la lettre, compten caps que entren i surten del parc, no sigui que calgui limitar l’aforament.
El 2017 s’assaja un remei. Part de la programació del parc es trasllada al passeig de Lluís Companys. El públic, no obstant, prefereix l’original. Només la pandèmia donarà un respir i una oportunitat de recapacitar. És el 2023 quan es pren una decisió que, vista amb perspectiva, ha establert els fonaments de l’èxit d’aquest any. La programació del MAC, és a dir, la festa major de les arts als carrers, es trasllada al parc de l’Estació del Nord, generós en dimensions i en racons on muntar escenaris.
El balanç del 2023 va ser satisfactori, però faltava alguna cosa. Aquest alguna cosa ha sigut el que en aquesta ocasió ha aportat la Setmana del Llibre en Català, que per necessitats del guió de la Copa Amèrica ha hagut de traslladar les seves casetes al passeig de Lluís Companys. Semblarà, tot d’un plegat, una cosa accidental i sense més importància. Ha sigut una benedicció. Tal com expliquen fonts de l’Icub, s’ha teixit una ruta des de la Ciutadella a l’Estació del Nord sense trams deserts. Una part del públic que anava a un d’aquests dos espais de la Mercè havia de passar sí o sí per la fira del llibre, i viceversa, els visitants d’aquestes casetes no deixaven passar l’oportunitat, posats a fer, de fer un cop d’ull als parcs.
Semblarà una simplicitat, però des que el 2014 la Mercè va explorar la Ciutadella, la festa major ha tingut una certa vocació de laboratori d’urbanisme. La celebració s’ha portat fins a les fronteres mateixes del terme municipal, al Besòs i Ciutat Meridiana, per exemple, cosa que de vegades ha servit perquè molts barcelonins descobreixin aquests llocs de la seva pròpia ciutat. Però per a això una cosa interessant hi havia d’haver. Aquest any, a la Ciutadella, també n’hi ha hagut.
De Terra i Gust en parlen molt bé els que literalment l’han tastat. Però l’inoblidable, afegeixen, va ser l’ocorregut divendres a la nit, poc després del pregó. Amb Casablanca com a ciutat convidada aquest any de la Mercè, l’actuació d’Aïta Mon Amour, una fusió de tradició marroquina i vibrant modernitat, ha anat de boca en boca entre els que solen aprofitar la festa major per eixamplar la seva cultura musical.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia