El ‘boom’ del turisme a la ciutat

Els ‘big four’ de Gaudí, entre 93 i 241 euros per persona

El parc Güell és l’únic espai gaudinià que ofereix accés gratuït als veïns

La inexistència d’un passi comú i titularitats dispars provoquen grans diferències de preu entre les quatre icones de l’arquitecte modernista a Barcelona: el parc Güell ‘només’ costa 10 euros i l’accés més prèmium a la Pedrera arriba als 120 euros.

Els ‘big four’ de Gaudí, entre 93 i 241 euros per persona
4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Imagineu que us lleveu un dissabte al matí i us assalta el desig de visitar els principals monuments de Gaudí a Barcelona. Deixem de banda que hauríeu d’haver reservat abans i imaginem que hi ha disponibilitat immediata d’entrades. Podríeu començar passejant pel parc Güell, després baixar cap a la Sagrada Família i dedicar la tarda a la Pedrera i a la Casa Batlló. És a dir, el big four del modernisme local en un sol dia.

El preu pot variar, i després entrarem en detalls, però sapigueu que la cosa us podria sortir per entre 93 i 241 euros per cap (de 150 a 330 euros si hi afegim la resta d’edificis de Gaudí a Barcelona). Al nadiu li pot semblar car, però poseu-vos ara a la pell d’un nord-americà o un asiàtic que, amb la seva família, porta gastats 3.000 euros només per arribar a Barcelona i poder visitar l’obra gaudiniana.

El parc Güell, propietat de l’ajuntament, és l’atracció més barata. Oscil·la entre els 10 euros de l’entrada base fins als 22 euros de la visita guiada (16 euros en el cas que sigui en català). Si s’hi afegeix la Casa Museu Gaudí, la cosa surt per 14 euros. Són set hectàrees que inclouen llocs com la sala Hipòstila (on es va celebrar la desfilada de Louis Vuitton), el pòrtic de la Bugadera, els jardins d’Àustria, la plaça de la Natura o l’escalinata monumental, que inclou la salamandra de mosaic més grapejada del món.

La Sagrada Família, propietat de l’arquebisbat de Barcelona, té un preu de sortida de 26 euros (amb audioguia) i 30 en el cas de voler un guia de carn i ossos. Si s’hi afegeix la pujada a les torres, la cosa ascendeix a 36 o 40 euros. Si teniu dubtes sobre l’èxit de la proposta, a 23 de setembre, al migdia, no hi ha entrades a internet fins al 6 d’octubre (i aquell dia en queden només 10).

La Pedrera, en mans de la Fundació Catalunya La Pedrera, disposa d’una experiència "essencial" de 28 euros que dona peu a cinc possibilitats més. S’hi pot anar de nit (39 euros), a trenc d’alba (39), sense data concreta (45) o barrejar el dia i la nit (49). I ofereix una visita prèmium que per 120 euros proposa un guia només en anglès i un passeig "únic i exclusiu" que inclou copa de cava i uns snacks.

Finalment, la Casa Batlló, propietat dels germans Bernat, antics propietaris de Chupa Chups, té una entrada general de 29 euros. La nocturna surt per 24 euros, la visita amb concert ascendeix a 59 i la matinal Be the first (sigues el primer) es queda en 45.

Les quatre opcions tenen preus especials per a nens, estudiants i persones grans. Els visitants amb discapacitat no paguen per entrar al parc Güell i la Sagrada Família, i disposen de tarifa reduïda a la Pedrera i a la Casa Batlló. En aquesta última atracció, en determinades franges horàries hi ha una promoció 2x1 per a residents a Espanya. El parc del barri de la Salut és l’únic que ofereix accés totalment gratuït per als veïns. Tampoc paguen els barcelonins empadronats, siguin del barri que siguin, que s’adhereixin al pla Gaudir Més. També són gratis les misses de la basílica de l’Eixample, per descomptat. Tret d’aquestes excepcions, en línies generals el barceloní és tractat com un turista més.

Així doncs, l’experiència del Gaudí fonamental pot sortir per 93 euros per persona, l’opció més bàsica, mentre que la més exclusiva escala fins als 241 euros. Les quatre icones pertanyen a quatre propietaris diferents, que no han acordat cap passi conjunt ni política tarifària comuna. ¿I si afegim la resta de monuments que l’arquitecte va llegar a Barcelona? Caldria sumar-hi la Casa Vicens, a Gràcia, amb entrades entre 18 i 40 euros; i el Palau Güell del Raval, que surt per 12 euros. I també la Torre Bellesguard (de 12 a 20 euros), a Sant Gervasi, i la Colònia Güell (de 10 a 15 euros), a Santa Coloma de Cervelló, a un sospir de la capital catalana. En total, submergir-se al nivell màxim en l’obra de l’arquitecte de Reus tindria un cost d’entre 145 i 328 euros.

Opció ‘low cost’

Notícies relacionades

Hi hauria també l’opció low cost absoluta: admirar gratis l’exterior d’aquests monuments. Així la ruta permetria disfrutar també d’altres immobles gaudinians menys coneguts o directament sense règim de visites. Com la Casa Calvet, al carrer de Casp i les Teresianes de Ganduxer, l’obra més minimalista de Gaudí perquè les religioses volien un edifici bonic però que no cridés l’atenció. També veure les portes dels pavellons de Pedralbes, amb el drac que mira cap al nord.

Sigui amb la ruta que sigui, el passeig gaudinià cobreix bona part de la ciutat. Tal és l’influx, que quan el 2026 estigui acabada la torre de Jesús, la Sagrada Família serà l’edifici més alt de la ciutat, amb permís de la torre de Collserola.