LA GRAN CITA NÀUTICA

La fiscalia de guàrdia rep reforços per la Copa Amèrica

La nova fiscal s’encarrega dels delictes contra la seguretat viària i maltractament domèstic. El suport es mantindrà fins al final de les regates. 

La fiscalia de guàrdia rep reforços per la Copa Amèrica
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona compta des de principis de setembre amb una fiscal de guàrdia de reforç amb motiu de la celebració a la capital catalana de la Copa Amèrica de vela. Amb aquesta incorporació, que es mantindrà fins al 27 d’octubre, dia en què finalitza la competició, són tres fiscals els que estan de servei cada dia als jutjats de guàrdia de detinguts, per on passen els arrestats a la ciutat; i un altre, al jutjat d’incidències, competent per tramitar casos diversos (tret de violència contra la dona, que disposa d’un òrgan específic).

Els casos diversos –que es produeixen durant les seves 24 hores de servei i en les 72 hores anteriors– van des de la recepció d’atestats (sense detingut) fins a querelles i denúncies passant per l’aixecament de cadàvers i l’autorització per a trasplantaments d’òrgans, entre altres funcions. La fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, vol que aquest reforç perduri en el temps.

La fiscal que ha sigut nomenada per a aquest reforç és Carolina Molpeceres, amb 10 anys d’experiència com a fiscal substituta. Va començar a exercir aquesta funció de suport el 2 de setembre, pocs dies després de l’inici oficial de la competició (22 d’agost). La seva missió és alleugerir la càrrega de treball dels seus companys dels jugats de guàrdia de detinguts que, un dia qualsevol, poden tramitar de 30 a 50 casos penals, amb les seves corresponents diligències judicials, com declaracions i escrits d’acusació en els denominats judici ràpids.

No obstant, aquesta fiscal d’ajuda limita la seva funció a determinats delictes, com els de seguretat viària, sobretot alcoholèmies i conducció sense carnet, i els de violència domèstica. Els primers no tenen especial complexitat i en el 90% dels casos l’acusat es conforma amb la pena que habitualment és de multa. Si es reclama presó, com en cas de reincidència, no sol acceptar-se.

Notícies relacionades

Denúncies familiars

Els casos de violència domèstica (no de violència de gènere o contra la dona, que tenen un jutjat de guàrdia específica) inclouen, per exemple, denúncies de mares contra els seus fills o d’avis contra nets. Els casos que arriben als jutjats de guàrdia no en són gaires, però sí que comporten bastanta més feina, i més si se sol·licita una ordre d’allunyament. En aquests casos, s’ha de procedir a l’interrogatori tant de les persones afectades com de l’acusat i, posteriorment, es procedeix a celebrar una vista en què s’exposen els motius per demanar o rebutjar una ordre d’allunyament. Després, el jutge pren una decisió. Ahir mateix, Molpeceres va haver de lidiar amb una denúncia d’una mare i un fill contra un altre fill per una presumpta agressió.