"BCN és una bona ciutat per a la Copa Amèrica"

Grant Dalton, director de l’equip defensor del títol, lloa la marxa de l’actual edició i s’obre a la presència de dones en l’absoluta.

"BCN és una bona ciutat per a la Copa Amèrica"
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

"Barcelona és una bona ciutat per acollir l’espectacle de la Copa Amèrica de vela". L’afirmació és de Grant Dalton, conseller delegat de l’America’s Cup Event (ACE) i director de l’equip defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand, poques hores abans que arrenqui la final de la Louis Vuitton Cup, la competició que decidirà si els neozelandesos lluiten contra italians o britànics.

A mig camí en la celebració de la competició esportiva i tecnològica, Dalton es va mostrar satisfet de com està funcionant la capital catalana. "La ciutat és fantàstica, la gent és a prop de la Copa Amèrica, en parlen, hi ha interacció. No tinc encara les dades d’audiència televisiva, però serà alta", va explicar en una trobada amb els mitjans ahir a l’espai de Louis Vuitton, a l’hospitality de l’ACE al Port Olímpic.

El responsable dels kiwis aspira a revalidar la victòria en aquesta 37a edició de la Copa, fet que li donaria dret a triar la seu de la següent. En l’anterior, al decantar-se per Barcelona, va abandonar el seu país, Nova Zelanda, a favor d’Europa, una cosa poc compresa allà. "Vam marxar perquè havíem de sobreviure, no ens en vam anar amb la intenció de no tornar. Una opció és fer-ho al lloc d’on som", va afirmar mentre posposava la decisió. Primer cal guanyar a l’octubre.

Dalton, reputat navegant, és conscient també que, siguin els britànics o siguin els italians, no l’hi posaran fàcil. "Les condicions meteorològiques no són tan òbvies a Barcelona com en altres edicions i això ens complica la situació", va asseverar prudent després de veure com el vent o l’onada del litoral català ha provocat canvis al capdavant de les regates.

180 milions per campanya

Una de les sorpreses ha sigut el bon paper del Sail Team BCN, una cosa que Dalton també va remarcar. "A Espanya hi ha talent perquè es formi un equip en l’absoluta, només cal que hi hagi algú que es decideixi a apostar per això financerament", va recordar. Cada equip dels que han participat a Barcelona han destinat uns 180 milions d’euros a la campanya.

Un altre dels aspectes que el directiu de l’ACE es planteja és que, en la pròxima edició (que ell voldria que es fes d’aquí dos anys, el 2026), hi hagi més navegants i menys ciclistes a bord dels AC75. Ara n’hi ha quatre de cada posició, fins a vuit.

Dalton també va encaixar que la Copa podria obrir-se a la possibilitat que hi hagi dones en la competició absoluta, una cosa que ara no passa. No està prohibit, però cap equip en té. La Copa Amèrica manté les dones en la competició pròpia i en les de joves de manera testimonial, una cosa que es podria canviar en la següent cita.

Eliminació d’Espanya

Notícies relacionades

Quatre mànegues van determinar ahir que el Luna Rossa Prada Pirelli i l’American Magic NYYC seran els dos equips juvenils que disputaran la final de la Unicredit Youth America’s Cup demà a partir de les 14.00 hores. El Sail Team BCN, l’equip espanyol, va acabar en sisè lloc malgrat haver completat diverses regates en quarta i tercera posició.

L’equip italià va segellar des del principi la seva plaça en la final, però el seu contrincant no va quedar definit fins a l’última mànega. L’última batalla l’entaularan dues de les seccions joves dels equips que disputen la competició absoluta, que són les que disposen d’un AC40 propi.