Illa acompanya Collboni en la tradicional missa de la Mercè

Van estar representats en l’ofici religiós els grups municipals de Junts, el PP i Vox, i no van assistir-hi ni BComú ni ERC.

Jaume Collboni i Salvador Illa, ahir a l’interior de la  basílica de la Mercè. | ELISENDA PONS

Jaume Collboni i Salvador Illa, ahir a l’interior de la basílica de la Mercè. | ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
J. C.

Tal dia com avui, fa un any, l’acabat d’estrenar alcalde, Jaume Collboni (PSC), acudia a la missa de la Mercè a la basílica que porta el nom de la patrona de la ciutat. Va ser el primer a recuperar la tradició després que l’exalcaldessa, Ada Colau (BComú), no hi acudís en els vuit anys en el càrrec. No ho va fer ahir tampoc com a regidor. Més ben dit, en la que serà la seva última Mercè com a regidor. A diferència del passat, aquest any tampoc van ser-hi Xavier Trias ni Ernest Maragall, llavors líders de Junts i ERC, respectivament. La gran novetat aquesta vegada és que hi va acudir el nou president de la Generalitat, Salvador Illa.

A més, Illa i Collboni van fer una arribada conjunta carregada de simbolisme, similar a la que ja van protagonitzar en la seva primera reunió institucional. El president va acudir a l’ajuntament per trobar-se amb l’alcalde per anar junts des d’allà fins a la basílica de la Mercè, on van seguir l’ofici. També hi van assistir el president del Parlament, Josep Rull; el conseller de Presidència, Albert Dalmau, i el de Justícia, Ramon Espadaler, a més d’autoritats civils i militars, davant els quals l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, va avisar que "és molt més el que ens uneix que el que ens separa".

Omella va aturar l’eucaristia a l’inici per donar entrada a la basílica als gegants de Barcelona, que es van situar a banda i banda de l’entrada. Una participació de la cultura popular que no s’havia donat els anys anteriors. Al finalitzar l’homilia, les dues figures es van desplaçar fins a l’altar per oferir un solemne ball.

Sense BComú ni ERC

L’alcalde va tornar a lluir el bastó de primer regidor i la banda de regidor, que també van portar la resta de regidors presents. Hi van estar representats els grups municipals de Junts, el PP i Vox, i no hi van assistir BComú ni ERC. De fet, els comuns mai han assistit a la missa; ERC ha decidit no anar-hi aquest any. Al sortir sí que van participar en la protocol·lària desfilada d’autoritats des del temple fins a l’ajuntament. Una activitat que, a diferència de la litúrgia a la basílica, sí que s’inclou sense discussió en el programa d’actes oficial de la Mercè.

A l’eucaristia hi va acudir bona part del govern de Collboni, com els tinents d’alcalde Laia Bonet, Jordi Valls, Eugènia Gay i Albert Batlle. Jordi Martí Galbis va encapçalar la delegació de Junts. Daniel Sirera la del PP i també hi va acudir el líder municipal de Vox, Gonzalo de Oro. A més, van ser presents diversos comandaments militars –la basílica es comunica amb el veí edifici de Capitania, que conté el claustre original del convent de la Mercè– i policials i també representants de les universitats amb seu a la capital.

Notícies relacionades

Esbroncades a la sortida

Els comuns van participar en la comitiva amb la portaveu del grup –i futura líder quan se’n vagi Colau–, Janet Sanz. El breu passeig entre la basílica i el consistori va discórrer sense incidents, a diferència de les edicions prepandèmia. Ara bé, just a la sortida de la missa, les autoritats no es van escapar de les esbroncades del Sindicat d’Habitatge de Sants, que els esperava amb una pancarta amb el lema "El PSC desnona". Els seus crits es van barrejar breument amb la música que acompanyava els gegants a la plaça. La resta de la cercavila va discórrer de manera tranquil·la. La comitiva va caminar acompanyada per veïns de totes les edats, curiosos, turistes que immortalitzaven la desfilada amb els mòbils.