L’extint Llobregat Centre donarà pas a 300 nous habitatges
Els pisos, que es construiran sobre una superfície comercial, estaran envoltats per un ‘eix verd’ que revigoritzarà l’epicentre local.
Piso en Hospitalet de Llobregat /
D’allotjar una acarnissada guerra comercial entre propietaris a ser l’origen de la revitalització del centre de Cornellà de Llobregat. L’extint centre comercial Llobregat Centre serà l’epicentre de la transformació urbana de 40.000 metres quadrats ubicats en una intersecció privilegiada de la ciutat, on convergeixen el Museu de les Aigües, el parc de la Infanta i l’intercanviador (Rodalies i metro) de Cornellà Centre.
La modificació del Pla General Metropolità –necessària per la requalificació urbanística d’usos que implica, de comercial a residencial i altres usos– que impulsa l’ajuntament amb la unanimitat inicial del seu ple projecta, a més, un nou eix verd que permetrà conferir centralitat al barri de Fontsanta-Fatjó.
A l’espai de 24.000 metres quadrats que deixarà el centre comercial després de ser enderrocat s’aixecaran un total de 300 habitatges (120, el 40%, seran protegides; la resta, lliures), segons confirma la firma Batlleiroig, encarregada del disseny arquitectònic de l’àrea. I hi ha altres equipaments previstos encara per definir. El termini fins a l’aprovació definitiva del canvi urbanístic es pot allargar fins a un màxim de tres o quatre anys, moment en què començarien les obres.
"La nostra intenció és aprofitar una oportunitat per a la ciutat: fer caure tot l’edifici, aparcament inclòs, i desenvolupar habitatge en el context d’emergència habitacional", va afirmar l’alcalde Antonio Balmón (PSC) en el ple d’aprovació inicial de la modificació urbanística. Des de Batlleiroig incideixen en la idea que la nova zona permetrà connectar el barri de Fontsanta-Fatjó, fins ara obstaculitzat per la superfície comercial, amb el centre de la ciutat.
"Probablement no serà el projecte que ens agradaria –va afegir Balmón en el ple municipal–, però, com que no tenim diners per finançar-lo, depenem dels recursos d’un privat", amb referència a Comercial Inversora Cornellà Sud SL (CICS), el propietari majoritari de l’extint centre comercial que va incrementar la seva participació amb la compra de locals de la resta de propietaris minoritaris. L’acumulació de participació de CICS en la junta de propietaris del Llobregat Centre facilitarà la futura reparcel·lació –la repartició de drets i de càrregues– que afectarà els que continuïn assumint propietat del centre comercial en el moment de distribuir urbanísticament la nova àrea.
Tancament per desacords
El cas Llobregat Centre es remunta al Nadal del 2022, quan el centre comercial, que es va inaugurar el desembre del 1994, va anunciar el seu tancament al·legant desacords econòmics en el si intern de la propietat del complex. Poc després va arribar l’acció judicial de la qual ara desisteixen els propietaris minoritaris. En un comunicat, l’Ajuntament de Cornellà ja va expressar la seva "inquietud pel desconeixement sobre quines són les intencions que hi ha darrere de la decisió del tancament", apuntant cap a l’enigmàtica voluntat de CICS.
Notícies relacionadesUns mesos després, aquest diari va treure a la llum com nous impagaments de grans propietaris, concretament de CICS –amb un 50,05% de la propietat en aquell moment– i Joparny SL (23%), que va ser posteriorment adquirida per Hawkins Retail Properties SL i després per la mateixa CICS, asfixiaven els petits comerços de l’extint centre comercial. Ja en aquell moment, els comerciants consultats avançaven que els repetits impagaments es contextualitzaven en una "operació orquestrada" pel propietari majoritari per depreciar els locals comercials i acabar comprant-los a preu de saldo.
Un dels damnificats pel tancament, Fernando Pérez, propietari del restaurant cerveseria El Coto, es va sincerar amb aquest diari sobre la que va qualificar de pitjor època de la seva vida i va donar la seva visió sobre un ombrívol forrellat que va deixar tocats una quarantena de negocis com el seu. "M’han perjudicat molt. Però molt. Amb el tancament he perdut entre uns 60.000 i 80.000 euros, tranquil·lament. He estat amb depressió i ansietat i el tema ha tingut també una afectació familiar. Ara, per sort, amb la reobertura del nou El Coto estic començant a ressorgir i tornaré a sobreviure", va explicar Pérez.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034