Un himne per a BCN i mil drons obriran la final de la Copa Amèrica

La cerimònia d’inauguració de l’última fase de la competició de vela comptarà amb una composició de Guinovart amb versos de Verdaguer i Maragall, i un espectacle centrat en el mar, el vent i la vela.

Un himne per a BCN i mil drons obriran la final de la Copa Amèrica
3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

La cerimònia inaugural de la Copa Amèrica de vela presentarà l’himne de Barcelona Barcelona, far al món, una composició d’Albert Guinovart, que interpretaran la soprano Sara Blanc i Arnau Tordera fent la rèplica, envoltats del Cor del Liceu. La lletra del nou himne inclou versos marítims dels poetes Jacint Verdaguer i Joan Maragall, tal com va explicar ahir el mateix compositor, així com el director i creador d’escena, Hansel Cereza.

Sota el mateix títol Barcelona, far al món la cerimònia tindrà lloc el 10 d’octubre a les 21.00 hores, a la platja del Bogatell, dos dies abans de l’inici de la final de la Copa Amèrica. El mar serà l’escenari, cosa que permetrà que al voltant de 30.000 persones disfrutin de l’espectacle, que durarà uns 40 minuts, des de la platja i el passeig Marítim. Fins a 1.000 drons volaran pel cel de Barcelona, cosa que suposa un rècord en nombre a Espanya; i també a nivell mundial si es té en compte la durada de l’espectacle. Es mostrarà especialment l’skyline de la ciutat, que ha involucrat altres edificis de la capital catalana, com la Torre Glòries, on començarà l’espectacle, i la Sagrada Família, en la qual acabarà. Des del Bogatell, aquest inici i final podrà seguir-se a través de pantalles gegants. Amb l’espectacle es busca "que Barcelona brilli arreu del món", va explicar ahir la responsable d’Esdeveniments de la Copa Amèrica, Leslie Ryan.

A la platja del Bogatell ja s’està alçant una estructura de 16 metres d’altura i 25 metres de base que representarà el far al món. Hi haurà una posada en escena teatral, ballarins, música de diversos gèneres, projeccions amb leds i imatges aèries amb drons i una varietat d’efectes especials mitjançant l’ús de la tecnologia digital més avançada. "Serà un espectacle flipant", i també únic i irrepetible, va assegurar el director i creador d’escena, que va indicar que, més enllà de l’espectacularitat, cada element forma part d’un relat amb una història coherent.

Fins a 700 professionals, entre creatius, artistes, tècnics, muntadors i fins i tot navegants, participen en la creació, preparació i execució de la cerimònia. "Des de fa 10 anys no s’ha realitzat un espectacle d’aquesta magnitud ni amb un nivell tan alt de col·laboració entre les diferents disciplines artístiques", va destacar Joan Códol, director general de projectes de Focus. En la producció de l’espectacle, Focus lidera la unió temporal d’empreses formada també per l’audiovisual Lavinia, l’estudi creatiu de música i vídeo Igor; i Flock Drone Art. A tot aquest treball s’hi afegeix el de Mediapro en la retransmissió televisiva. El pressupost reflecteix la magnitud del projecte: als 2,5 milions destinats a l’espectacle, s’afegeixen 250.000 euros per al complex desplegament televisiu, assegurant que l’experiència mantingui la mateixa força i impacte per als espectadors a casa.

Espigó de la Mar Bella

Notícies relacionades

La cerimònia discorrerà entorn de tres elements que marquen la competició de la Copa Amèrica: el mar, el vent i la vela. El relat destacarà la importància de les cultures i el sentit de pertinença, presentant el mar com un símbol d’unió entre els pobles. Al far sobre l’espigó de la Mar Bella els ballarins interpretaran les civilitzacions a través de diferents coreografies. La música ha sigut creada en la seva totalitat per Guinovart, que també ha comptat amb l’Escolania de Montserrat.

El desig de marcar un abans i un després, és subjacent en aquesta macroproducció. "En 132 anys mai la Copa Amèrica havia comptat amb un espectacle inaugural. A partir d’ara no imaginarem una Copa Amèrica sense cerimònia", va apuntar Daniel Puig, president del comitè executiu de Fundació Barcelona Capital Nàutica.