Collboni presumeix d’èxits i l’oposició contesta amb retrets

Coincidint amb l’inici de curs polític, ahir es va celebrar el debat de l’estat de la ciutat. El govern local va esgrimir que Barcelona està molt millor que fa un any i la resta de grups van exigir més seguretat i més projectes per a la ciutat.

Collboni presumeix d’èxits i l’oposició contesta amb retrets
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El debat de l’estat de la ciutat és sempre un imprescindible del curs polític a l’Ajuntament de Barcelona. El d’aquest any es va celebrar ahir a un ple extraordinari. Mentre que el govern socialista de Jaume Collboni va treure pit de la gestió municipal presentant l’informe de l’any 2023-2024, que va ser acompanyat d’un pla de govern, l’oposició el va carregar d’exigències i de retrets.

Els resultats de l’enquesta de serveis municipals, que el govern va presentar dijous a la tarda, van servir per sustentar tant els èxits que s’ha imposat l’executiu com les crítiques dels grups, alertats per la consolidació de la inseguretat com a principal problema, seguit de l’accés a l’habitatge. Preocupacions que també comparteix el govern i que va defensar com a la seva prioritat. De fet, la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, va destacar que les dades sobre seguretat constaten que es va pel bon camí. "Estem començant a doblar la corba", va assegurar.

"Barcelona està millor ara que fa un any i volem que estigui millor. És l’objectiu per als pròxims tres anys", va remarcar. També va compartir aquesta idea l’alcalde, que va intervenir al final del debat per remarcar que la seguretat, l’accés a la vivenda i la gestió turística són les prioritats del govern. "És l’hora de passar de les paraules als fets". I, en aquest sentit, va demanar entendre’s amb els grups per acordar els pressupostos i les ordenances fiscals del 2025.

Jordi Martí, que va viure el seu primer ple com a líder de Junts després de la sortida de Xavier Trias, va lamentar que aquest sigui un "debat descafeïnat" de només 30 minuts i que l’informe fos una "simple recopilació estadística" entregada als grups 48 hores abans del ple. Va insistir en la crítica que fa mesos que fa: el govern municipal està en "un moment feble i no té prou fortalesa per impulsar projectes de ciutat". Va avisar l’alcalde de què "la gestió del dia no són només fotos o propaganda" i va alertar que la percepció de seguretat a Barcelona "arriba a un registre històric", una situació que veu insostenible. "Necessitem realment un canvi, el que vostès proposen no és un canvi".

"Una deriva elitista"

Per part dels Comuns, va prendre la paraula el portaveu, Janet Sanz, tot i que la líder i exalcaldessa, Ada Colau, era al ple. Sanz serà la futura presidenta quan Colau se’n vagi a l’octubre. Va ser especialment dura amb el govern avisant que "les dades no són la realitat de la ciutat" i que Collboni "es consolida com a un alcalde allunyat dels problemes de la gent i dels seus barris, desconnectat del dia a dia". "Menys celebracions i més posar-se a treballar", li va dir Sanz, que també li va retreure paralitzar els projectes que es van impulsar en l’anterior mandat liderat pels Comuns i de portar "una deriva elitista".

Notícies relacionades

Les exigències d’ERC van ser preguntar-se si la ciutat funciona, si té ambició i si sap on hi va. Per al seu líder, Elisenda Alamany, l’informe només parla de la primera qüestió, per la qual cosa va considerar que "és una oportunitat perduda per fer política". Va reconèixer que "hi havia un risc real que el govern mirés a la dreta" i va insistir que els republicans "han marcat l’agenda per canviar les prioritats".

Per al líder del PP, Daniel Sirera, la ciutat "està igual o pitjor que anys enrere i manté el colauisme, no en les maneres, però sí en el fons". "Ni amb Colau es va arribar a tant a la nostra ciutat", va dir respecte a les dades d’inseguretat. No es va estranyar que la percepció de la neteja hagi millorat quatre punts a l’última enquesta, ja que el govern ha invertit "350.000 euros només en propaganda". El líder de Vox, Gonzalo de Oro, va mostrar la seva disconformitat perquè el debat es porti a terme "precipitadament" i va demanar que Barcelona sigui "més atractiva" per a les empreses, i centrar-se en el "control de fronteres" i en l’ocupació il·legal.