Barcelona, protagonista

El Gòtic converteix els seus aparadors en galeries d’art

35 comerços s’han afegit a la quarta edició de la iniciativa ‘Aparadors artístics’, impulsada per la publicació cultural ‘Hänsel* i Gretel*’ i Barna Centre. 

El Gòtic converteix els seus aparadors en galeries d’art
2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un grup de 35 comerços de proximitat del barri Gòtic de Barcelona s’han sumat aquest any a la iniciativa Aparadors artístics, amb la qual els seus aparadors lluiran diverses propostes creatives del 27 de setembre al 27 d’octubre. Les expressions artístiques que es podran veure a través dels seus vidres engloben des de la pintura i l’escultura fins a la fotografia i les arts escèniques.

Organitzat per la publicació cultural Hänsel* i Gretel* i la federació d’associacions de comerciants Barna Centre, Aparadors artístics celebra la seva tercera edició, i ha passat de les 20 botigues participants el 2023 fins a les 35 d’aquest any, després de comptar amb el finançament de l’ajuntament a través del districte de Ciutat Vella i la regidoria de Promoció Econòmica, amb fons procedents de la taxa turística. De fet, aquesta acció s’inscriu en el programa d’activitats culturals i de promoció econòmica que ha organitzat Barcelona al voltant de la celebració de la Copa Amèrica de vela a la ciutat, sota l’etiqueta conjunta de Regata Cultural. Aquest programa inclou propostes com concerts, exposicions i degustacions gastronòmiques.

L’ajuntament planteja el projecte com una manera de destacar la importància dels aparadors com a espais comercials i de diàleg amb la ciutadania, i alhora ofereix les obres d’artistes de prestigi fora dels circuits convencionals i enforteix els vincles entre el comerç i la cultura. L’objectiu d’aquestes aliances és contribuir a donar a conèixer el potencial del barri Gòtic com a centre comercial i artístic de Barcelona. El tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, va destacar ahir la voluntat d’aquesta iniciativa de potenciar el teixit comercial del districte i va remarcar "la capacitat de l’art per enriquir l’entorn urbà i per demostrar que els comerços no són només llocs de compra, sinó també punts de trobada cultural i intercanvi d’idees".

Un passeig per Petritxol

Una de les principals vies on els visitants podran portar a terme aquesta ruta comercial i artística és el carrer de Petritxol. Allà hi ha, per exemple, la Sala Parés, galeria d’art que es va obrir l’any 1877, on aquest mes exposen conjuntament la parella artística formada per Brigitte Szenczi i Juan Antonio Mañas amb l’obra Laberints, camins, miratges. Els temes recurrents en les seves creacions són la mitologia, els somnis, la ciència i la filosofia.

Notícies relacionades

Caminant uns metres trobem l’emblemàtica papereria Conesa, per la qual ja han passat tres generacions de la mateixa família. Allà hi trobem el collage titulat Barcelona skyline de Jaime Serra, columnista, il·lustrador i dissenyador en diversos mitjans de comunicació durant la seva carrera, entre els quals EL PERIÓDICO.

Altres comerços participants en aquest mateix carrer són Marcs Petritxol i la llibreria Espai Quera, oberta el 1916 i referent en els llibres de l’àmbit del muntanyisme des que es va especialitzar en aquesta temàtica el 1937. En el dia d’avui, la seva activitat literària es complementa amb la del restaurant que des del 2019 funciona a la seva rebotiga, i que ocupa l’espai on abans hi havia el menjador i la cuina de l’antic habitatge familiar. Aquells que s’acostin aquests dies a aquest històric espai podran observar l’obra Poema de set lletres, de Jordi Alcaraz, singular artista que experimenta amb diferents materials; en aquest cas, amb resina, fusta, metacrilat i impressió digital.