LA GRAN CITA NÀUTICA

Picasso torna al Port Vell 130 anys després

Una exposició urbana reivindica el vincle entre el pintor malagueny i el front marítim de la capital catalana, en el marc del programa d’activitats de la Regata Cultural de la Copa Amèrica.

Picasso torna al Port Vell 130 anys després
2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pablo Picasso tenia 13 anys quan la seva família va arribar el 21 de setembre de 1895 a Barcelona, on el seu pare, José Ruiz i Blasco, havia sigut contractat per treballar com a professor de dibuix a l’Escola de la Llotja. Els Ruiz Picasso van passar els primers dies a la ciutat en una pensió del passeig d’Isabel II, a les cases dels Porxos d’en Xifré, i de seguida es van instal·lar en un pis situat a pocs metres, a la cantonada dels carrers Reina Cristina i Llauder, on ara hi ha una ostreria. Els primers anys de formació artística de Picasso van transcórrer, doncs, entre el Pla de Palau i el Port Vell, un espai que apareix representat en alguns dels seus dibuixos i pintures i que aquests dies, en el marc del programa d’activitats de la Regata Cultural de la Copa Amèrica, acull una exposició urbana que reivindica l’estret vincle entre el geni malagueny i el front marítim barceloní.

La mostra Picasso i el Port. 1895-1904 es podrà visitar fins al 28 de febrer i consta de sis grans plafons situats en diversos emplaçaments a l’aire lliure que formen un recorregut entre el Moll de la Fusta i la plaça del Mar. A través d’una quarantena de fotografies d’època, els mòduls donen compte de les profundes transformacions socials, urbanístiques i tecnològiques que va viure el port de Barcelona a finals del segle XIX i principis del XX i utilitzen aquesta informació per posar en context algunes de les obres primerenques de l’artista, que també es reprodueixen.

Evolució marítima

Notícies relacionades

"La ciutat que troba Picasso en aquells anys està marcada per un relleu sense precedents en l’àmbit de la navegació, amb el canvi del model artesanal dels vaixells de vela pels industrials de vapor –destaca la comissària de l’exposició, Eugènia Peña–. Aquesta evolució, de la qual el pintor va ser testimoni, va significar un punt d’inflexió en la construcció naval i en l’economia, les infraestructures i les condicions de vida dels habitants del port". Peña assenyala que el Picasso adolescent "va experimentar amb l’espai i la llum del port barceloní", però apunta que la connexió que el jove artista va establir amb aquesta zona de la ciutat "té més a veure amb l’amor que amb una influència pictòrica directa".

En la cerimònia d’inauguració de la mostra (finançada per l’empresa BWA Yachting) van participar també el director del Museu Picasso de Barcelona, Emmanuel Guigon, i el tinent d’alcalde Albert Batlle, que va emmarcar la iniciativa en una campanya "perquè els barcelonins recuperin l’enamorament cap al port, que era una assignatura pendent". Paloma Picasso, filla de l’artista malagueny i de la pintora i escriptora Françoise Gilot, va exercir de padrina de l’acte i va ser l’encarregada de tallar la simbòlica cinta.