BComú exigeix a Collboni dues noves superilles

Al tancament de dues terminals de creuers i a la regulació de lloguers de temporada, sumen noves condicions per donar suport als pressupostos.

BComú exigeix a Collboni dues noves superilles
2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Comuns estan plenament centrats en la negociació dels pressupostos del 2025 amb el govern de Jaume Collboni. En els últims 15 dies han presentat fins a nou condicions que Janet Sanz, la futura portaveu del grup quan marxi l’exalcaldessa Ada Colau, adverteix que són "qüestions irrenunciables" per recolzar els comptes municipals.

Al tancament de dues terminals de creuers del port de Barcelona i a la regulació de lloguers de temporada, ahir van sumar dues noves superilles i allargar la de Consell de Cent fins al carrer de Sicília per generar una nova plaça en l’encreuament dels dos carrers. Però l’objectiu dels Comuns és que el model de superilla implementat a l’Eixample es pugui estendre a la resta de la ciutat.

Proposen la pacificació del carrer de Sants-Creu Coberta, que els diumenges es tanca al trànsit perquè la gent pugui passejar-hi en el marc del programa Obrim Carrers. I també del passeig de Maragall, "que avui és una autopista de quatre carrils i cotxes a 50 km/h", perquè s’apliqui en els dos casos el model de pacificació de Pi i Margall.

Aquesta condició, que els Comuns encara no han presentat a Collboni, coincideix amb la nova sentència que avala com l’ajuntament va tramitar la superilla de Consell de Cent, en concret l’encreuament entre els carrers Consell de Cent i Girona. Una decisió que arriba just el dia després que el Tribunal Suprem hagi arxivat la causa penal contra la transformació de Consell de Cent que va presentar l’exarquitecte en cap municipal Josep Antoni Acebillo.

Sanz s’hi va referir ahir i va defensar que "és un model ajustat a la llei, al dret i que no té marxa enrere". "Transformar carrers no és un delicte", va avisar. Per això insisteix que els Pressupostos del 2025 han de recuperar aquest projecte per continuar transformant la ciutat.

En aquest mateix paquet sobre pacificacions i transport públic (ja van exigir també congelar les tarifes de cara a l’any vinent), afegeixen concedir un any de Bicing gratuït per a joves de 16 a 20 anys, una proposta que portaven a la seva campanya electoral, i a la qual ha dit que s’invertirien cinc milions d’euros.

Una funerària pública

Una altra de les seves condicions més destacades –i que els Comuns perseguien fer en els seus mandats– és obrir una funerària pública. Volen que estigui a la parròquia Patriarca Abraham, propietat municipal situada al districte de Sant Martí i actualment en desús, que reduiria un 30% els costos habituals d’un funeral al mercat privat, va assenyalar la regidora Gemma Tarafa.

Notícies relacionades

"Morir-se a Barcelona surt molt car. És una de les ciutats de l’Estat on costa més una cerimònia o un servei, fins a 4.000 euros", va alertar la regidora, que espera que el govern socialista prengui com a exemple "el precedent de Reus, Vilaseca i Salou, municipis del PSC".

En el paquet de mesures socials, els Comuns sumen l’exigència d’obrir una òptica municipal per a població vulnerables i la gratuïtat dels menjadors escolars.