MERCAT EMBLEMÀTIC

La Boqueria reformarà el seu accés per la Gardunya

L’ajuntament vol invertir 12 milions d’euros per convertir-lo en «el gran mercat del Raval» i fins i tot ampliar-ne els serveis.

La Boqueria reformarà el seu accés per la Gardunya
2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Boqueria és el mercat municipal de Barcelona que rep més visitants a l’any. 23 milions el van visitar aquest últim, un 370% més que el de Sant Antoni i un 722% més que el de Santa Caterina. Té prop de 45.000 consumidors potencials, entre els quals conviuen barcelonins i turistes. L’ajuntament rellança ara la seva reforma amb noves transformacions, que vol començar durant el 2025 i a la qual preveu invertir 12 milions d’euros per convertir-lo en "el gran mercat del Raval". En la reforma destaca la millora de l’accés posterior, el de la Gardunya.

Encara no està tancat el projecte executiu ni el calendari concret, però des del govern municipal volen que la reforma acabi el 2027 per coincidir amb la finalització de les obres de la Rambla. L’objectiu de la transformació és que la Boqueria mantingui la funció de mercat municipal i al seu torn preservi la seva singularitat i oferta comercial que n’asseguri la viabilitat.

Això no implica frenar l’activitat turística al mercat, però sí gestionar-la perquè els turistes puguin tenir una bona experiència sense que canviï "l’ànima del funcionament del mercat", va explicar la regidora de Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil, en roda de premsa ahir. Creu que a la Boqueria pot ser compatible atraure turistes amb l’activitat del mercat per oferir la màxima oferta gastronòmica.

Així doncs, la intenció de la transformació és que el mercat guanyi més espai lliure, amb establiments que presentin més varietat d’oferta (amb parades de venda més especialitzades i de producte fresc), actualitzant i mantenint el nucli central dedicat al peix i amb un nou passadís central que oxigeni l’actual edifici. També se substituirà la coberta de fibrociment de l’edifici.

Dignificar la part posterior

Un dels principals canvis físics serà la reforma de la façana de la Gardunya per dignificar la part posterior del mercat i millorar la seva obertura cap al barri del Raval, alhora que es vol dotar la plaça de nous usos. "La Gardunya no pot ser l’habitació dels trastos", va avisar el tinent d’alcalde i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, que vol que "el Raval miri a la Boqueria i que la Boqueria miri al Raval".

Batlle va afegir que aquest és un projecte de "molta ambició" perquè amb ell també es vol recuperar l’espai de la plaça de la Gardunya, "que s’ha convertit en el traster de la Rambla".

La Boqueria és el mercat més gran de Barcelona, té 178 parades, i el seu volum i ubicació fan inviable instal·lar una carpa mentre es fan les obres. Gil no ha concretat si s’haurà de tancar el mercat, però confia que les afectacions siguin les mínimes i que, en cas de necessitat, els tancaments siguin parcials.

Notícies relacionades

L’Ajuntament ha acordat la reforma amb els paradistes del mercat. Jordi Mas, president de l’Associació de Venedors del Mercat de la Boqueria, celebra la inversió i el consens, que buscaran que sigui majoritari entre els comerciants. "Amb 178 paradistes, d’opinions, en el dia d’avui, n’hi ha de tots els colors", va afirmar.

Per impulsar la reforma serà necessari un nou reglament intern del mercat, que ja s’està abordant també amb l’Associació de Comericiants, i una modificació de l’ordenança municipal de mercats.