Reobren nou terrasses infractores a Ciutat Vella

Balanç d’una mesura que va ser polèmica a finals del 2023: 17 dels 24 locals sancionats es van quedar sense taules ni cadires al carrer i una desena les han recuperat després de sol·licitar una nova llicència.

Reobren nou terrasses infractores a Ciutat Vella
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A finals de novembre del 2023, l’Ajuntament de Barcelona va informar que les llicències de 24 terrasses de bars i restaurants de Ciutat Vella no es renovarien per la via rutinària, que prorroga la concessió cada any sense paperassa per a l’amo del negoci. El govern municipal va assenyalar que havien incorregut en "incompliments reiterats", de manera que se’ls desprenia de les autoritzacions. Cada una havia acumulat almenys set sancions per faltes qualificades de greus o molt greus en un marge de dos anys. A tall de reprimenda, se’ls negava el permís per col·locar taules i cadires al carrer a partir de l’1 de gener del 2024. El cas va despertar polèmica, i venia precedit per 33expedients tancats sense multa a terrasses infractores que van enfrontar els comuns i els socialistes.

Deu mesos després, més de la meitat de les terrasses que es va anunciar que es retiraven han tornat a la via pública. Set d’aquestes no van arribar a desaparèixer, al prosperar les al·legacions que van interposar, de manera que, en realitat, les que es van desmantellar a partir de Cap d’Any van ser 17. D’aquestes, nou ja tornen a estar operatives després de sol·licitar una nova llicència. La majoria d’aquesta desena es van quedar entre el gener i el maig sense una extensió perquè els clients consumissin a l’aire lliure. La van recuperar després que el consistori resolgués el tràmit a favor.

L’ajuntament justifica que "la no-renovació aplicada a Ciutat Vella el 2024 implica que no es renoven automàticament, però no implica que els locals no la puguin tornar a demanar". "Si la demanen i compleixen els requisits, poden tenir dret a una llicència nova, diferent de l’anterior", matisa el consistori. Afegeix així mateix que les autoritzacions que ha dispensat aquest any als establiments que va amonestar "tenen condicions més restrictives" pel que fa a superfícies, lavabos i accessibilitat, entre d’altres.

Divisió d’opinions

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) va denunciar els negocis per vulnerar els permisos i l’ordenança de terrasses. L’entitat es declara estupefacta perquè "la retirada només hagi durat cinc mesos, els de menys activitat" per ser més freds, critica la vicepresidenta de la FAVB, Ana Menéndez. "És absolutament contradictori i revela que el règim sancionador no és ara eficaç. Si s’ha aplicat una sanció, no es pot tenir regulat que l’infractor pugui demanar la llicència el mateix any i la sanció quedi en res", assenyala.

D’altra banda, fonts del Gremi de Restauració de Barcelona coincideixen amb el consistori a l’apuntar que, "amb l’ordenança a la mà, la retirada de la terrassa no impedeix que el restaurador demani una nova llicència". "És plenament legal que els afectats ho hagin fet i que el districte hagi concedit els permisos", afirma. A més, l’organització empresarial discrepa amb l’enduriment dels requisits per als bars i restaurants que van ser castigats: "El més lògic hauria sigut que les condicions (sobretot en el nombre de taules autoritzades) fossin les mateixes".

L’ajuntament precisa que va rebre 13 sol·licituds perquè establiments d’hostaleria que van ser represos recobressin la concessió. "Les peticions per a noves llicències de la majoria de les terrasses afectades per la no-renovació van entrar en el registre del districte al febrer i s’han pogut atorgar al juny", comenta l’executiu municipal. A part de les nou aprovades, Ciutat Vella suma dues sol·licituds més pendents per tornar l’autorització i n’ha denegat un parell.

Per la seva banda, el Gremi de Restauració comenta que els seus advocats van defensar els set locals advertits que no van arribar a tancar les terrasses a principis del 2024. "Els nostres lletrats van ser capaços de posar de manifest els errors procedimentals que s’havien comès i que impedien revocar les llicències", ressenya. "En els altres casos, les terrasses van ser efectivament retirades", afegeix.

La FAVB jutja que s’ha tolerat que les terrasses de negocis penalitzats es tornin a muntar massa aviat. "La no-renovació hauria de durar tot un any", planteja Menéndez. Creu que, amb la reobertura, ha prevalgut l’interès econòmic sobre el descans dels veïns. La dirigent veïnal avisa que han tornat a detectar incompliments en algunes de les terrasses que s’han reinstal·lat a Ciutat Vella.

Reducció d’aforament

Notícies relacionades

El districte respon que "es continua fent la inspecció habitual sobre aquestes terrasses", sense distinció respecte a la resta de les existents al Raval, el Gòtic, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Quant als requeriments, afirma que a les noves terrasses "s’ha controlat que les taules i les cadires exposades corresponguin a les permeses per la llicència, que es comptés amb els lavabos corresponents en funció de l’aforament o es prenguessin mesures de reducció d’aforament si calia". A més, recalca que s’ha exigit que "es compleixin les distàncies d’accessibilitat i les mesures de seguretat".

La FAVB està recollint adhesions per instar el consistori que redacti una nova ordenança. Les ha d’entregar a l’ajuntament el 15 d’octubre i Menéndez assegura que superaran "de sobres" les 15.000 firmes, el mínim exigit pel reglament de participació per proposar l’aprovació d’una disposició de caràcter general.