La transformació de la ciutat

Els veïns de la zona de les Glòries puntuen la plaça amb un 7,5

El consistori monitoritza des de fa una dècada l’opinió dels residents dels set barris que envolten l’espai

La nota de la gran àrea competeix sense dificultat amb el 7,8 que obtenen de mitjana els barris de Barcelona

Els veïns de la zona de les Glòries puntuen la plaça amb un 7,5

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Els veïns de la plaça de les Glòries la puntuen amb un notable alt (7,5) tot i l’acumulació d’anys d’obres i de molèsties. Les actuacions per si mateixes reben un 5,5, dos punts menys, potser perquè quatre de cada deu veïns asseguren que han hagut de modificar el recorregut o transport per les afectacions.

L’ajuntament monitora des de l’any 2013 la percepció ciutadana sobre el projecte amb una enquesta que gairebé no es publicita. L’estudi s’ha fet cada any a residents dels set barris que envolten aquesta gran frontissa de territoris, excepte el 2020 i el 2023, que no es va fer. Aquest any es compensa amb dues onades de resultats.

Relativament optimistes

A diferència de la recent Enquesta de serveis municipals, els veïns de Glòries es mostren relativament optimistes. El 43,7% creu que el barri ha millorat l’últim any, un 24,4% el veu igual i un 30,1% considera que ha empitjorat. La mateixa pregunta feta a una gran mostra de barcelonins de diversos territoris va aconseguir un 36% d’opinions positives i un 32% de negatives.

La nota de 7,5 que rep aquesta gran àrea de potes enlaire competeix sense dificultat amb el 7,8 que reben de mitjana tots els barris de la capital, que oscil·len del 6,9 al 8. Glòries va rebre la mateixa puntuació el 2019 i va pujar dues dècimes efímeres els anys de pandèmia, que coincideixen amb un bienni de menys desplaçaments i revaloració dels oasis de proximitat.

Amb la inauguració ja en l’horitzó, els enquestats que són del parer que la zona de les Glòries millorarà l’any que ve pugen fins al 62,4%. Només hi ha un 19,6% que auguren el contrari.

A l’entrar en detall, els que observen una evolució positiva de l’entorn de Glòries es basen en el fet que ara hi ha més verd (15%), està més pacificat (13%) i hi ha obres d’interès en curs (12,5%). Per contra, els pessimistes consideren que la zona és més bruta (41,6%), és més insegura (25%) i hi ha massa molèsties i desordre (22%).

Crida l’atenció la valoració veïnal dels túnels de la Gran Via, en ple funcionament des del 2022. La seva estrena va contrariar molts conductors metropolitans que van o tornen de treballar de la capital. La porció d’enquestats que pensa que el soterrament té un "efecte negatiu" va saltar del 7% al 25,4% entre el 2021 i el 2022, per atenuar-se ara amb un 20,3%. Els que consideren que no tenen cap efecte van baixar cinc punts aquell any i s’han tornat a situar en el 18%, mentre que els que no sabien què respondre van descendir del 26,1% al 15,8% i novament fins al 12,8%.

Notícies relacionades

La plaça s’ha fet un lloc en les rutines de la població, a diferència de l’anell viari que la precedia. El 98% dels veïns responen que han anat a la nova Glòries algun cop i, d’ells, el 41,3% diuen que hi van habitualment. Quatre de cada deu hi passen durant els trajectes quotidians. Una proporció semblant, al fer la compra. Només un 13% van expressament a visitar un equipament cultural. En concret al parc hi han anat el 76,1%, i un terç s’hi reconeixen assidus. El sondeig també pregunta sobre els equipaments del voltant. Un clar guanyador: el 99% coneixen el centre comercial i el 92,5% hi han anat en els últims 12 mesos. El parc del Clot (85,5% el coneixen i 67% hi van) i els Encants (90,8% i 63,9%) també despunten.

La classificació de transports més usada revela que les polèmiques no sempre reflecteixen els hàbits. La meitat d’enquestats utilitzen el metro de Glòries, un 16,7 van amb una bicicleta pròpia o municipal i només un 8,8 fan servir el tramvia.