"Formem part de la història"

La Puig Women’s America’s Cup, primera Copa Amèrica de vela femenina de tots els temps, arrenca avui a Barcelona amb 12 equips participants.

"Formem part de la història"
1
Es llegeix en minuts
Begoña González

La Puig Women’s America’s Cup està a punt per fer història. Així ho van expressar ahir en la presentació oficial les 12 representants dels 12 equips que competiran a partir d’avui al litoral barceloní en la primera Copa Amèrica de vela femenina de tots els temps.

"Se’m posa la pell de gallina sabent que formem part de la història. Encara m’he de pessigar per creure-ho", va dir la timonera australiana Olivia Price. Les 12 regatistes van destacar la importància de la competició per a les futures generacions. "És meravellós veure com creix l’esport femení. La generació anterior a nosaltres va estar molt temps trucant a aquesta porta i ara les noies joves tindran les portes obertes a aquest esport", va afegir la timonera de l’Athena Pathway, Hannah Mills.

Entre les regatistes el nivell és altíssim, i el palmarès, encara millor. De 72 regatistes, n’hi ha 38 que han sigut olímpiques i entre totes sumen més de 50 mundials. Vuit ors olímpics, onze medalles de plata i tres bronzes són tan sols algunes de les fites que acumulen entre totes.

Notícies relacionades

Malgrat l’experiència acumulada, la navegació amb l’AC40 continua sent una incògnita per a la majoria. "El simulador ha ajudat molt a dominar els controls, però no hi ha res que et prepari per fer anar bé les veles fins que ets al vaixell. Navegar per primera vegada ha sigut dur, però tenim molt marge de millora", va dir la timonera alemanya Tina Lutz. El seu equip, igual que la resta dels equips convidats a excepció del suec, ha tingut molt poques hores de navegació abans de començar la competició. En canvi, en el grup A, el de les seccions femenines dels equips de la Copa Amèrica, les tripulants han pogut navegar durant tot l’estiu en els AC40 i practicar molt més les maniobres a l’aigua, així que sortiran amb avantatge.

"Esperem viure una cosa semblant al que els va passar als nois. Que van anar ajustant més i més les regates a mesura que passaven el dies perquè anaven guanyant experiència", va assenyalar la timonera espanyola Sílvia Mas. "Som molt competitives i tenim molta empenta", va resumir la timonera holandesa Odile van Aanholt.