L’INEOS Britannia serà el rival dels kiwis en la gran final

Els britànics lluitaran per la Copa Amèrica contra l’Emirates Team New Zealand a partir del dia 12 després de guanyar el Luna Rossa Prada Pirelli.

L’INEOS Britannia serà el rival dels kiwis en la gran final
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els britànics tornaran a estar en una final de la Copa Amèrica de vela 60 anys després. L’INEOS Britannia va guanyar el Luna Rossa Prada Pirelli en una regata en què va anar tota l’estona al davant. Els de Sir Ben Ainslie es van convertir en guanyadors de la Copa Louis Vuitton, que dona el pas a la lluita per la Copa de les Cent Guinees contra els totpoderosos neozelandesos i que arrenca la setmana que ve.

Cal remuntar-se a 1964 per trobar un equip anglès en el Match final de la copa. Malgrat que aquesta mítica competició esportiva i tecnològica es va crear el 1851 al seu país, a l’illa de Wight, no l’han aconseguit guanyar mai. Aquest és el gran repte a què s’enfronta a partir del dissabte 12 d’octubre el sindicat que capitaneja Ainslie.

La batalla que van lliurar ahir no va ser tan dura com en les jornades anteriors, quan italians i britànics havien anat empatats dia rere dia. L’INEOS, però, va posar una marxa més dimecres i es va emportar les dues mànigues. Amb aquest avantatge de sis a quatre, ahir era el primer match point a què s’enfrontaven: només en necessitaven un per arribar als set punts i convertir-se en els desafiadors dels kiwis.

«Un dia increïble»

Una vegada més, els anglesos van sortir per davant dels italians. Els van mantenir a ratlla i van passar en primera posició en totes les portes, amb avantatges d’entre 4 i 17 segons. «Per a nosaltres és un dia increïble. N’estic molt orgullós, no només dels que som al vaixell, sinó també dels que treballen des de terra», va dir el timoner Ainslie encara a bord de l’AC75.

Notícies relacionades

Els anglesos van rebre la Copa Louis Vuitton a bord del Britannia. L’alegria de l’equip era majúscula. La van aixecar, es van regar amb cava i van celebrar la victòria de manera molt més explosiva del que es podria esperar pel seu origen. I és que sis dècades després, Ainslie, un experimentat navegant amb tres Copes Amèrica disputades, amb medalles olímpiques, acompanyat de Dylan Fletcher, un jove (també medallista olímpic) que s’estrenava en la competició, tornen la il·lusió al seu país.

Un dels espanyols que hi ha a l’equip, l’entrenador Xabi Fernández, va assegurar que, des que va arrencar l’esdeveniment a finals d’agost, han fet molts canvis al vaixell, tant a les veles com als foils, la part mecànica i hidràulica. Però creu que el que els ha permès erigir-se en guanyadors de la copa ha sigut la qualitat dels seus esportistes, que «han marcat la diferència». Fernández va avisar que la lluita amb el Luna Rossa els ha convertit en un equip molt més fort. «És cert que els defensors del títol, els kiwis, han tingut més temps per practicar, però creiem que hem tingut un molt bon entrenament contra els italians. Ens hi han fet ser cada dia fins a altes hores perquè la pressió era enorme, i penso que això sens dubte ens beneficia».