62 boques clausurades
Les fallades i incomoditats posen en qüestió la recollida pneumàtica
Les incidències freqüents des de l’abril en barris del districte de Sant Martí intensifiquen les queixes d’entitats veïnals i porten l’ajuntament a estrènyer el control sobre les empreses amb seguiments diaris.
Les avaries i els col·lapses se succeeixen amb una obstinació pertinaç i, per ara, incorregible des de l’abril en el sistema de retirada d’escombraries que regeix en una porció no menor del districte de Sant Martí, a Barcelona. Les primeres fallades es van originar just després que l’empresa a la qual l’ajuntament confia les tasques de neteja de la zona, Urbaser, canviés l’operador a què encomana la recollida pneumàtica, amb boques per tirar els residus en porteries i carrers i un entramat de canonades que els absorbeixen a uns recipients subterranis. Passa sovint, però, que els dipòsits deixen d’aspirar en un punt o altre del districte, les canalitzacions s’obstrueixen i els rebutjos vessen fins a sortir per la boca dels sobreeixidors, que s’han de precintar i obliguen a instal·lar contenidors per sortir del pas.
Aquesta combinació que es repeteix a Sant Martí últimament es dona ara en alguns trams de Provençals del Poblenou i la Vila Olímpica, on s’han anul·lat 62 boques. En altres ocasions, ha passat a Diagonal Mar i el Poblenou. Algunes entitats veïnals recalquen l’enuig que suposen per als residents els contratemps habituals de la recollida pneumàtica pel que fa a pudor i incomoditat, i també per la presència de mosques en alguns edificis.
L’ajuntament els respon que fa «un seguiment exhaustiu de les incidències que s’han detectat els últims mesos». Les atribueix al «canvi de proveïdor tecnològic de la recollida pneumàtica que va decidir fer» Urbaser, que va passar de contractar l’empresa Envac a traspassar la feina a URD. El consistori assegura que ha instat Urbaser a «restablir immediatament» el servei i a «treballar solucions estructurals per evitar nous problemes». El govern municipal afegeix que ha passat a fer un «seguiment diari» de l’estat de la xarxa. Per ara, condiciona expedientar les companyies al fet que «la resposta no sigui satisfactòria o es detecti una mala praxi».
Desbordaments
La reparació d’una canonada manté unes 50 boques de la recollida pneumàtica segellades dins d’immobles de la Vila Olímpica. L’ajuntament indica que ha posat contenidors i informadors mentre duri l’afectació a carrers com Moscou, Marina, Doctor Trueta i Rosa Sensat. El president de l’Associació de Veïns de Vila Olímpica, Jordi Giró, observa que el consistori «no és gaire àgil» assortint de containers cada vegada que l’inconvenient reflota.
«De vegades demanem que portin contenidors i poden trigar una setmana a arribar, cosa que és un problema», adverteix Giró, que assegura que el govern local va preveure que aquest contratemps s’acabaria la setmana passada. «L’avaria als tubs que no fan bé la succió fa temps que s’arrossega i les escombraries queden amuntegades. En alguns sectors ha tingut més persistència i en d’altres ha sigut més intermitent. A part de la nostra, però, va sorgir una altra incidència, i ara en tenen dues per arreglar», indica el líder veïnal.
L’altre punt on s’han reproduït les anomalies està situat en una tirada de la Gran Via que transcorre pel districte. S’hi van clausurar 12 sobreeixidors, fets malbé per uns orificis als conductes que fan «perdre pressió de l’aspirador», diagnostica l’ajuntament. Dimecres es van restablir sis boques i durant els pròxims dies es reobrirà l’altra mitja dotzena. Les obres de soldadura duraran fins a la setmana que ve.
«Hem tingut problemes tot l’estiu. El sistema s’encallava i no absorbia», explica Edorta Moreno, portaveu de l’associació Amics de la Gran Via. Remarca que, amb els reiterats embussos, s’ha fet habitual veure escombraries «dins i fora» de les boques desbordades. «L’excusa que ens donen és que es tiren molts residus on no toca: runa, vidre...», apunta.
Pudor durant mesos
Les boques de la pneumàtica de la Gran Via concentren un gran ús. Segons s’ha transmès als veïns, va contribuir a tapar-les que la central de l’avinguda Diagonal amb el carrer Bilbao on es traslladen els rebutjos quedés inoperativa durant 20 hores el 12 de setembre. Va ser llavors quan es van renovar uns filtres, que es van fer pregar perquè «l’empresa subministradora no els servia», diu l’ajuntament.
Notícies relacionadesEl retard en l’entrega de les peces va propagar la pestilència per diferents llocs del Poblenou. «Rebem queixes fins i tot del carrer Pere IV, bastant lluny de la central de recollida», comenta Joan Maria Soler, de l’Associació de Veïns del Poblenou. L’entitat va alertar el mes passat d’una «situació límit» per «pudors insuportables».
L’ajuntament dona la molèstia per resolta després que s’hagin instal·lat els filtres. «Al juliol, però, ens van dir que els nous arribarien abans de 15 dies», recorda Soler, que assenyala que «el funcionament de la recollida pneumàtica se satura molt sovint». A més, l’acumulació de residus atrau insectes. «Hem demanat que es faci una neteja general i una desinfecció de tots els espais amb aparells de succió, perquè els treballadors han hagut de retirar les escombraries manualment, i hi queda brutícia i mosquits», diu Giró. Fins no fa gaire, l’abundant presència de mosques va sorprendre els veïns de l’entorn del passeig Taulat, entre Selva de Mar i Provençals, on també hi ha desplegada la recollida pneumàtica. n
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.