BCN pagarà un 25% més per cremar les escombraries
L’AMB aprova que el cànon que abona pels costos d’explotació de la incineradora Tersa augmenti de 28,86 a 35,90 euros per cada tona de residus que ingressa a la planta. El cost anual superarà els 12 milions d’euros.
Barcelona i els municipis del seu entorn segueixen lluny d’arribar als nivells de reciclatge que la Unió Europea (UE) exigeix. Brussel·les ordena que el 55% dels residus es reutilitzin a partir de l’any que ve, però la capital catalana i les localitats de la seva corona van acreditar només un 39,11% de recollida selectiva el 2023. No només queda lluny complir la directriu comunitària, sinó que l’any passat van augmentar els desaprofitaments que Barcelona i la seva conurbació no van aconseguir recuperar i van eliminar mitjançant la incineració: van ser 342.828 tones, la xifra més alta des del 2019. A més, cremar les escombraries resultarà més car a partir d’ara.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar a finals de setembre pagar un 24,6% més per cada tona de residus que enviï a la incineradora de Tersa, al límit de Sant Adrià de Besòs amb l’urbs. L’organisme –format per 36 municipis– abonava fins ara 28,86 euros per cada tona que ingressava a la planta, a la qual s’autoritza tractar fins a 360.000 tones com a màxim per any. L’aportació per finançar el funcionament de la central s’ha mantingut congelada durant 18 anys.
Set euros més per tona
Amb l’acord pres en l’últim consell metropolità, l’AMB eleva la tarifa a 35,90 euros, cosa que suposa que cada tona que cremi a Tersa valdrà 7,04 euros més. L’encariment s’aprecia millor si es pondera computant tots els residus que es transporten a la fàbrica: amb el preu vigent fins ara, Barcelona i els seus voltants van pagar 9,89 milions d’euros el 2023 pel cànon d’explotació de la incineradora, en la qual s’aprofita la crema d’escombraries per produir energia; amb la quantia ara establerta, l’ens metropolità hauria pagat 12,3 milions d’euros, uns 2,41 milions més.
El nou import s’aplica amb efectes des de l’1 de gener. Atès que Tersa calcula que ha rebut 250.007 tones de residus entre principis d’any i el 30 de setembre, l’AMB ha compromès el pagament de 8,97 milions d’euros en concepte de cànon d’explotació pels primers nou mesos del 2024. Amb la tarifa anterior s’haurien sufragat 7,21 milions d’euros.
Es pot tenir en compte que l’AMB efectua altres transferències a Tersa, una societat pública de la qual ostenta el 41,16% de la propietat i de la qual l’Ajuntament de Barcelona controla el 58,35% a través de l’empresa municipal BSM. El consell metropolità ha ratificat una despesa total a favor de la companyia de 19,07 milions d’euros pel període que va de l’1 de gener al 30 de setembre del 2024.
Altres ingressos
A més de la quantia pel servei, l’import comptabilitza 8,17 milions pel cànon d’incineració per nou mesos (es liquiden 32,70 euros per cada tona traslladada a la planta) i 1,92 milions per unes obres del pla d’adequació de la central, que preveu una inversió de 2,56 milions fins que acabi el 2024. "A finals d’any serà necessari aprovar una quantitat addicional corresponent al període d’octubre a desembre", puntualitza l’AMB. La institució va reconèixer obligacions amb Tersa per valor de 33,27 milions d’euros el 2023. L’AMB justifica que la pujada del cost per desfer-se de residus a través de la combustió "és una actualització de preus, com la que es pot donar periòdicament en qualsevol concessió". Explica que, des de l’última revisió d’imports fa gairebé dues dècades, l’òrgan s’ha cenyit a "una política de contenció, però les circumstàncies actuals obliguen l’actualització".
Una de les justificacions que l’AMB detalla en el seu informe d’aprovació de la despesa és que s’han desinflat els preus de l’energia, una font d’ingressos per a Tersa, que ven la que genera amb la cremació. Entre la documentació que aquest diari ha consultat, consta en un dictamen de la Direcció de serveis de prevenció i gestió de residus de l’AMB que "el preu de l’energia es preveia en 92 euros per megawatt hora", però l’import real s’ha situat "molt per sota de la previsió".
El mateix dictamen calcula que, "tenint en compte que l’evolució del preu de mercat diari ha seguit una tendència baixista", l’import mitjà fluctuï en 52,61 euros per megawatt hora. "Suposa una decaiguda del 42,82% respecte del previst" per Tersa.
Més despeses
L’empresa recalca que l’aportació que cobra "no s’ha modificat des del 2006". Així mateix, hi oposa que, per contra, les despeses d’explotació de la incineradora "sí que s’han incrementat significativament". En aquest sentit, apunta que l’IPC ha pujat un 43% en 18 anys sense que s’hagi compensat a Tersa.
Notícies relacionadesTambé addueix que s’ha constatat un "increment dels costos de les matèries primeres i els serveis exteriors per actualitzacions de preus del mercat", que taxa en una escalada del 24,9% entre el 2018 i 2023. Afegeix que la partida d’amortitzacions de les instal·lacions ha crescut des que es va dotar d’un sistema catalític el 2021 per reduir les emissions d’òxids de nitrogen. Comporta un desemborsament d’1,83 milions anuals.
Al seu torn, Tersa va al·legar que l’AMB va requerir un canvi en la planificació, segons el qual els residus que es processaran han baixat de 346.000 a 334.000 tones aquest 2024. La incineradora afirma que així deixarà de recaptar 346.320 euros. En un apartat més tècnic, adverteix que el poder calorífic de la composició dels residus s’ha ampliat i obliga a "una disminució de la quantitat que pot tractar". També al·ludeix que la pèrdua d’humitat dels desaprofitaments procedents de la planta Ecoparc-3 imposa un "ajust de les tones" per gestionar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034