INICIATIVA MUNICIPAL
30 milions per a la segona edició dels pressupostos participatius
En l’anterior edició es van executar el 85% dels 72 projectes aprovats
Els barcelonins debatran les seves propostes de millora de l’espai públic i equipaments a la tardor i, una vegada valorades per l’ajuntament, seran sotmeses a votació popular a l’abril.
Els barcelonins tornaran a decidir a quins projectes volen invertir 30 milions del pressupost municipal. L’Ajuntament de Barcelona ha obert la segona edició dels pressupostos participatius, que permetran als veïns determinar la inversió que el consistori realitza als districtes de la ciutat fins al 2027. Entre octubre i novembre es debatran i recolliran les propostes i, una vegada valorades tècnicament per l’ajuntament, se sotmetran a priorització al febrer i a votació popular a l’abril.
Durant aquesta tardor es portaran a terme debats presencials a tots els districtes i també s’hi podrà participar mitjançant la plataforma digital decidim.barcelona per concretar i definir les propostes. Els projectes han de ser executables i factibles, i l’ajuntament acceptarà aquells que compleixin una sèrie de requisits que permetin que es puguin executar en aquest mandat municipal. Hauran de ser projectes d’inversió viables i de competència municipal, i no podran ser contraris a programes, plans o projectes urbanístics ja aprovats.
El sentir dels barris
El regidor de Pla de Barris, Promoció de Persones Grans i Educació, Lluís Rabell, va explicar ahir en roda de premsa que es tracta d’una mesura que "la ciutat ja ha fet seva" i va constatar igualment el grau de satisfacció dels veïns. "Aquesta política ha vingut per quedar-se", va ressaltar. D’aquesta manera, va destacar que "els barris i districtes més humils han tingut opcions, han participat i han aconseguit col·locar i rebre el suport ciutadà per impulsar projectes significatius i estimats".
Un dels objectius d’aquesta edició és garantir la diversitat i la inclusió del procés i incloure "la mirada dels nens i els adolescents". Per això s’han organitzat sessions específiques per a col·lectius amb necessitats especials, així com per a nens i joves, que podran aportar les seves idees i necessitats als debats. "La gràcia és que no només la ciutadania els voti sinó que es vegin realitzades les seves idees a la ciutat", va dir Rabell.
Els projectes es distribueixen en tres categories: millora de l’espai públic per crear o millorar zones verdes, transformar carrers i millorar instal·lacions esportives o mobiliari urbà. El pressupost mínim dels projectes haurà de ser de 100.000 euros i com a màxim la meitat del pressupost assignat al districte.
La segona categoria és la millora d’equipaments municipals i la tercera és per a projectes de rehabilitació, d’habitatge públic o bé adquisició de solars i locals per a usos públics. Les dues categories compten amb un pressupost mínim de 50.000 euros i el màxim també és la meitat del pressupost assignat al districte, com en la primera.
Cada districte rep entre 2 i 3,6 milions d’euros. El consistori defensa que la distribució dels 30 milions previstos s’ha fet de manera equitativa per districtes i barris tenint en compte diferents criteris com la renda, el nombre d’habitants o la superfície del districte.
70.000 ciutadans actius
La primera edició va començar el 2020 sota el mandat de l’exalcaldessa Ada Colau, una experiència de la qual Rabell ha destacat que va patir l’"obstacle per la pandèmia, que ha retardat l’execució dels projectes". En l’anterior edició van participar 70.000 persones, es van presentar 2.000 propostes i es van portar a terme 72 projectes, dels quals s’han executat el 85%.
Notícies relacionadesQuatre projectes s’han quedat sense executar: la pacificació del carrer Rosselló, la urbanització del carrer Romaninar, la millora del llac del jardí del Baix Guinardó i el nou hort urbà al Clot. Tampoc s’ha portat a terme el carril bici de plaça Catalunya, al qual l’ajuntament al·lega "raons tècniques". Rabell va precisar que aquesta actuació s’ha trobat amb "un embolic d’actuacions municipals que s’estaven produint alhora", com la reforma de la Rambla, i ho deixava l’espera de com quedaria la fisonomia de la plaça. No va descartar "repescar-lo més endavant".
Un altre dels que no s’ha executat són els jocs infantils a la plaça dels Àngels. "No té sentit arreglar-la si han de passar camions per allà", va raonar Marta Clari, gerent de l’àrea de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat, amb referència a la transformació de la plaça, que inclou l’ampliació del Macba. Tampoc va descartar que aquesta intervenció s’acabi fent, però amb inversió municipal i no mitjançant els pressupostos participatius.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia