La cerimònia inaugural vol sorprendre el món

Josep Carreras i Sara Baras tancaran la Regata Cultural amb un espectacle el 20 d’octubre

L’espectacle d’obertura de la Copa Amèrica es veurà dijous a les 21.00 hores des del Bogatell. S’espera congregar unes 30.000 persones.

La cerimònia inaugural vol sorprendre el món
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Després d’uns dies assajant a porta tancada, els ballarins van prendre ahir l’escenari del que serà el Far al Món, una estructura de 25 metres quadrats de base i sis d’alçària ja instal·lada a l’espigó de la Mar Bella. En aquest punt tindrà lloc l’espectacle d’obertura de la final de la Copa Amèrica de vela, que enfrontarà a partir de dissabte Emirates Team New Zealand amb el finalista de la Louis Vuitton Cup, INEOS Britannia.

Arriba el moment de la veritat en aquesta competició i Barcelona, lluny de passar desapercebuda, vol marcar un abans i un després amb aquesta cerimònia, que es podrà veure dijous a les 21 hores des de la platja del Bogatell de Barcelona, on s’espera congregar unes 30.000 persones, i també des de casa per televisió.

Serà una cosa única i irrepetible", en paraules del seu creador, el director artístic Hansel Cereza, que ahir va presenciar la marxa dels assajos. En un dels dos ramals de l’espigó, 500 drons van començar a alçar el vol de manera ordenada. Són la meitat dels que dijous sobrevolaran el mar a la platja del Bogatell durant els 40 minuts que dura l’espectacle. Música, interpretació, llum i tecnologia serviran per explicar un relat sobre l’evolució cultural, el mar com a nexe d’unió i de comunicació entre civilitzacions i la nova interdependència de l’ésser humà amb la tecnologia.

Davant un esdeveniment que cerca espectacularitat mitjançant la tecnologia "hi haurà moments vivencials, com la música d’un piano, les veus solistes més íntimes i personals de Sara Blanc i Arnau Tordera i de l’Escolania de Montserrat", en una banda sonora composta en la seva totalitat per Albert Guinovart, com recorda Cereza. Les grans pantalles que s’alcen a la platja acostaran al públic els detalls de la interpretació.

Així mateix, el far integra "11 pantalles verticals movibles i una de cilíndrica", com explica el responsable de l’escena, Carlos Berga. "És un far efímer, que es va construint a mesura que els seus personatges el cuiden, per comunicar un missatge a través de la tecnologia", explica, i destaca com els enginyers han pogut resoldre de manera satisfactòria els requisits d’aquesta estructura.

Imatge i llum

Els 20 ballarins que l’habiten seran així els que elevaran el Far al Món, que s’anirà transformant, en un moviment de pantalles en el qual, a més de la imatge, la llum és també un dels personatges principal.

Notícies relacionades

Els Castellers de Vilafranca ajudaran a culminar la construcció. Serà sobre el mar on també tindran lloc les escenes més sorprenents, d’un espectacle que començarà a la Torre Glòries i acabarà a la Sagrada Família.

D’altra banda, Josep Carreras i Sara Baras tancaran la Regata Cultural amb un espectacle gratuït al passeig de Gràcia el 20 d’octubre. L’esdeveniment serà el concert de clausura de la Regata Cultural que organitza l’Ajuntament de Barcelona i està emmarcat en els actes de commemoració del 200è aniversari del passeig de Gràcia, que impulsa la Fundació Barcelona Promoció.