Barcelona, protagonista

El nou Partenó del disseny a Europa es corona al 22

L’alcalde Jaume Collboni inaugura avui LCI Barcelona, l’escola de Disseny i Arts Visuals més internacional de la capital. Amb capacitat per a 3.000 estudiants, en cinc anys tindrà un retorn de més de 41 milions.

El nou Partenó del disseny a Europa  es corona al 22
3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A 300 metres del Disseny Hub i del xafarranxo de la plaça de les Glòries, en via de solució un dia d’aquests, un nou edifici d’arquitectura futurista es dibuixa al paisatge de l’Acròpolis del disseny, la tecnologia i la innovació que és el districte del 22@ Una mola de xapa d’alumini estratègicament cisellat acull el nou campus de l’escola de Disseny i Arts Visuals més internacional de la capital, anomenada LCI Barcelona i anteriorment situada al carrer de Balmes. Sis plantes a la vista i dues sota terra plenes d’aules equipades amb l’última tecnologia en les quals en cinc anys es triplicaran els alumnes, fins a tres mil, gairebé la meitat arribats del continent americà, Itàlia, França, Rússia i països de l’Europa de l’est. El grup LCI Education, nascut el 1959 al Canadà i que compta amb 12 centres a cinc continents, ha invertit 35 milions d’euros en la construcció d’aquest modern Partenó de la moda i el disseny ubicat en el que fa 10 anys era un solar del carrer d’Àlaba.

Des de primers de setembre alumnes i obrers conviuen al flamant campus, ja que queden encara zones per rematar. Tot i així, la inauguració oficial se celebra avui, amb parlaments de l’alcalde Jaume Collboni i del nou ambaixador del Canadà a Espanya, Jeffrey Marder, entre altres autoritats. A la tarda seguirà la festa, amb convidats famosos, com els dissenyadors graduats al centre, María Escoté i Dominnico.

"Amb el trasllat no només hem guanyat en llum i metres quadrats [11.000 en total], sinó en l’experiència per a l’alumne, que compta amb més espais col·laboratius. A més, estem envoltats d’empreses punta [a la mateixa illa, Amazon, Simon, dos coworkings...] amb què tenim convenis de pràctiques", explica Silvia Viudas, directora de LCI Barcelona. "Acabem de fer els uniformes de Soho Hotel, amb el Sónar, vam elaborar una playlist i la portada d’un disc a partir del look dels assistents; amb el Liceu, hem fet el vestuari d’algunes òperes; amb Llum BCN, o amb el Disseny Hub, que ara tenim aquí al costat", comenta Viudas.

La seva mare havia sigut alumna de la històrica escola de patronatge i moda de Felicidad Duce i Viudas la va acabar comprant. Després, el 2013 el grup canadenc va adquirir el centre i va ampliar els seus estudis. "A més de disseny de moda, tenim disseny gràfic, interiors i producte, graus de fotografia i videojocs, màsters i un parell de cicles formatius" enumera. "Volem atraure els joves talents a nivell mundial, convertint LCI Barcelona en el hub europeu dels nostres centres", comenta Alessandro Manetti, vicepresident de LCI Education. "Hem elegit Barcelona perquè està oberta al món i molt ben connectada", remarca.

Notícies relacionades

Calculen que si la despesa mitjana per estudiant internacional serà d’uns 15.000 euros a l’any [la matrícula ronda els 10.000 euros, més allotjament i menjar], això representarà un retorn per a la ciutat de més de 41 milions d’euros en els pròxims cinc anys. Manetti reconeix que "és una inversió important per a les famílies" però que té "un retorn en inserció laboral, i no només a Barcelona, sinó a tota la xarxa de LCI Education". "Estem parlant que un 75%-80% dels nostres alumnes troben sortida al mercat laboral", apuntalen Dani Cantó i Mar Sureda, professors de Moda i d’Història de les Arts i el Disseny al centre.

Els seus alumnes també estan encantats amb les noves instal·lacions. Dissenyades per l’estudi barceloní Circular Studio, compten amb l’últim crit en laboratoris de vídeo i fotografia i tecnologia 3D, i on la IA s’integra com "una eina pedagògica perfecta", afirmen.