300 patins de vela ocuparan la costa el 19 i 20 d’octubre

L’exhibició d’aquesta embarcació tradicional catalana pretén conscienciar també sobre el greu problema dels microplàstics.

300 patins de vela ocuparan la costa el 19 i 20 d’octubre
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La Copa Amèrica de vela ensenyarà al món que a Catalunya hi ha una embarcació peculiar que es diu patí de vela o patí català. Més de 300 ocuparan la costa de Barcelona el 19 i 20 d’octubre, coincidint (segurament) amb la gran final entre Emirates Team New Zealand i INEOS Britannia.

El conseller delegat d’America’s Cup Event (ACE), Grant Dalton, encara relaxat de cara a la competició que comença aquest dissabte per al seu equip, el neozelandès, es va permetre ahir fer broma al respecte. "Volíem enviar aviat els britànics a casa, però haurem d’esperar per veure aquesta exhibició", va dir somrient. Les regates de la 37a Louis Vuitton America’s Cup arrenquen dissabte amb dues de diàries i venç el primer que arriba a set.

Si l’eliminatòria és per 7 a 0, és a dir, que els kiwis arrasen i revaliden el títol abans del dissabte 19 contra els anglesos, l’exposició a l’aigua dels 300 patins de vela tindrà menys impacte. No obstant, la climatologia canviant (amb poc vent o massa) pot contribuir al fet que, aquell cap de setmana, hi hagi curses. Dalton va descobrir per casualitat aquesta petita embarcació, que no té timó, orsa ni botavara.

La seva sorpresa per un artefacte tan diferent, sumada a l’entusiasme de les persones que practiquen amb un i del Club Patí Vela de Barcelona, van fer la resta. Ahir, el màxim responsable d’ACE i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es van acostar fins a la platja del Somorrostro i, al costat de la sorra i els patins en construcció, van donar més detalls sobre l’esdeveniment.

"Ja en tenim 320 d’apuntats", li va xivar a l’alcalde el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, assegut a la primera fila. Collboni va revelar que, mesos enrere, va pujar a un patí català i va experimentar "les onades a la cara", va recordar. També va valorar la tasca que desenvolupen els clubs nàutics al litoral de la ciutat i la importància que la platja s’utilitzi per practicar esports, al denominat Pavelló Blau que impulsa l’Ajuntament de Barcelona.

Collboni va assegurar que la cita amb els patins catalans davant la costa barcelonina és un "acte reivindicatiu de la idiosincràsia d’aquesta zona", ja que aquesta embarcació es va crear entre la capital catalana i Badalona. També va insistir que aquest tipus d’activitats serveixen per "retrobar-se amb el mar i, de la mateixa manera que es fan setmanes blanques a les escoles, que es facin també setmanes blaves", va defensar l’alcalde.

Aparador mundial

Notícies relacionades

Al costat de l’alcalde, orgullós i assentint, estava el president del Club Patí Vela Barcelona, Rafel Figuerola, que va atribuir a la cita mundial de vela aquest aparador de la seva pràctica: "Això ens ho ha provocat la Copa Amèrica, ens ha portat la possibilitat d’ensenyar al món la manera en què naveguem. Nosaltres des del club només hem encès la metxa dels 300, però vull agrair la potència dels patinaires, que s’hi han sumat".

L’exhibició serà de les 11.00 a les 13.00 hores dels dies 19 i 20 d’octubre i s’emmarca en la IV Setmana Catalana de l’Esport, en què també es posarà èmfasi en la preservació dels ecosistemes marins, sota el lema Free plastics sea, conscienciant sobre la problemàtica dels microplàstics.