BCN invertirà 142 milions en tres equipaments d’economia blava

Collboni destaca el revulsiu que ha suposat la Copa Amèrica de vela i considera que la ciutat, que sumarà 45.000 metres quadrats de noves instal·lacions a la zona del port, inicia una «revolució blava».

BCN invertirà 142 milions en tres equipaments d’economia blava
3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Barcelona vol ser epicentre de l’economia blava, un sector que considera estratègic i clau en la diversificació de la seva economia, i per a això projecta fins a tres equipaments que permetran que es desenvolupi, i en què s’invertiran 142 milions d’euros. Serà "una revolució blava", va afirmar l’alcalde, Jaume Collboni, que va destacar el revulsiu que ha significat la Copa Amèrica de vela perquè les diferents administracions i les empreses s’asseguessin en una mateixa taula per portar a terme iniciatives algunes de les quals "feia temps que eren al calaix".

El nou projecte que es posarà en marxa pròximament serà el Parc de Tecnologia Marítima, iniciativa que lidera l’Ajuntament de Barcelona. Tal com va avançar EL PERIÓDICO, serà un edifici de 15.600 m² dedicats a la recerca i la incubació de projectes d’economia blava. Ja compta amb proposta d’edificació i començarà a construir-se el 2025 a la Nova Bocana, en una pastilla que ha cedit el Port de Barcelona annexa a la que s’havia de destinar a l’Hermitage. El centre preveu inaugurar-se el 2028 i el gestionarà la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN). Suposarà una inversió de 56 milions d’euros, 10 dels quals els aportarà la UPC en equipament, ja que la Facultat de Nàutica traslladarà aquí part de les seves instal·lacions centrades en la formació de tercer grau de nàutica i enginyeria marítima.

El centre incorporarà una piscina de modelització de comportaments hidrodinàmics, en els quals la UPC desenvoluparà diferents projectes per fer front a les conseqüències del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar, com per exemple la creació de dics. Serà un equipament públic que unirà la universitat, empreses d’enginyeria i l’Administració per donar suport a l’R+D.

L’Institut de Ciències del Mar-CSIC és al capdavant del segon projecte: l’habilitació d’unes instal·lacions al Port Olímpic per ubicar-hi un centre obert a la ciutadania per augmentar el compromís amb l’oceà "davant la crisi climàtica, a través de debats, tallers i activitats", indica el delegat del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo. Serà el Barcelona, Mar de Ciència, i s’ubicarà entre el Port Olímpic i la platja del Somorrostro, amb la recuperació de 3.000 m² d’unes naus en desús, fet que requerirà una inversió de 30 milions. Les obres s’executaran el 2026 per inaugurar-se un any després. El centre mostrarà, basant-se en la ciència, la interrelació entre el mar i el clima, la situació dels ecosistemes, i la comprensió i mitigació dels efectes antropogènics.

Acostar el mar al ciutadà

Paral·lelament, la ciutat busca, a més, acostar el mar als ciutadans fomentant els esports nàutics a través del projecte Pavelló Blau, amb la transformació dels seus 4,5 km de costa en un espai esportiu a l’aire lliure i una oferta variada amb la qual disfrutar durant tot l’any.

El tercer projecte és el BlueTech Port, que executa el Port de Barcelona. Amb una inversió de 56 milions, preveu obrir sis naus dels Tinglados de Sant Bertran, per fases i fins al 2027, amb un total de 25.000 m², per ubicar tant empreses emergents com centres d’innovació d’empreses vinculades amb els ports, la logística i el mar. La primera nau ja està en funcionament des d’aquest mes de setembre, amb una vintena d’empreses i start-ups treballant-hi. Aquest gran centre té per objectiu "aportar valor tangible" en els projectes innovadors que porta a terme el port i també en la contribució al desenvolupament de l’economia blava a escala internacional, va afirmar Carles Anglada, director del World Trade Center, que gestionarà els espais. Empreses multinacionals ja han mostrat el seu interès per ubicar àrees d’R+D en aquest emplaçament.

Anglada va destacar que la recuperació dels Tinglados de Sant Bertran permetrà urbanitzar i obrir espais entre la ciutat i el port que fins ara han sigut molt poc transitats.

Notícies relacionades

Un recent estudi d’Acció indica que l’economia blava integra 1.078 empreses que generen un volum de negoci de 5.500 milions d’euros i donen feina a unes 23.800 persones. "Cada projecte no pot realitzar-se sense la intervenció dels diferents actors, la revolució blava ha significat una alineació de propòsits", va destacar el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, que va remarcar el paper del port de Barcelona com a "accelerador" de l’acció i la inversió.

"El mar proporciona un 50% de l’oxigen que respirem, absorbeix l’augment de la temperatura del planeta. Cal incorporar-lo com a motor de l’economia i font d’innovació, però cal fer-ho posant el focus en la sostenibilitat", va afirmar la directora de Sectors Estratègics i Innovació de Barcelona Activa, Anna Majó, el treball de la qual ha sigut determinant en l’aposta de la ciutat per l’economia blava.