URBANISME

BCN modificarà l’últim tram de la Mar Bella pels temporals

L’ajuntament transforma el projecte inicial del passeig marítim per preservar les platges de Llevant i la Mar Bella. L’obra s’iniciarà la primavera del 2025 i s’acabarà el 2029.

BCN modificarà l’últim tram  de la Mar Bella pels temporals
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona transformarà l’últim tram del passeig marítim de la Mar Bella per adaptar-se als temporals, que han obligat a modificar el projecte aprovat inicialment per preservar les platges de Llevant i la Mar Bella. Aquesta reurbanització permetrà completar la transformació del front marítim donant continuïtat al passeig i connectant el litoral dels barris de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou amb l’àmbit Besòs.

"Acabarem definitivament de completar el litoral de la ciutat, que feia molt de temps que ho requeria. Hi ha una demanda veïnal de fa molt de temps", va recordar ahir la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet. Serà una obra que l’ajuntament començarà la primavera que ve i que s’acabarà el 2029 (ja durant el següent mandat), amb diferents projectes que s’aniran enllaçant.

El consistori va aprovar el setembre del 2023 el projecte executiu per renovar el tram central del passeig, però setmanes després els temporals van fer malbé el mur del passeig i van deixar la platja de la Nova Mar Bella sense sorra. Això va obligar l’ajuntament a fer una obra d’emergència per recuperar tant la zona de platja com la del passeig, cosa que va obligar a repensar el projecte inicial i modificar-lo. Partint d’un estudi sobre dinàmiques marítimes, van veure "compatible la dignificació del litoral amb la necessitat d’adaptar-se al canvi climàtic" i preservar les platges alhora que es mantenen les activitats que es generen en aquest espai, com la pràctica esportiva.

Ara el projecte es planteja en una execució per fases. Hi ha una part que no queda afectada per aquestes noves actuacions, que és la part central del passeig de la Mar Bella i que s’executarà tal com estava projectada, des de Bac de Roda fins a la Plataforma Marina del Fòrum. Aquesta renovació correspon a la fase 1, la licitació de la qual es publicarà durant aquest octubre per iniciar les obres durant la primavera del 2025 i amb la previsió que finalitzin la primavera del 2027.

Trasllat de l’Agapito

La principal actuació que no es preveia i que ara es portarà a terme serà la retirada d’una part del mur de 20 metres per garantir la platja de la Nova Mar Bella i el reforç del mur del passeig de les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant. "Tindrem molta més platja, garantida la funció que fa la platja de preservació del mur, i alhora un espai de qualitat", va dir Bonet. El fet d’endarrerir el mur tindrà una conseqüència destacada: obliga a traslladar el camp de futbol municipal de Can Aranyó-Agapito Fernández en una ubicació definitiva a un extrem de la Plataforma Marina del Fòrum, cosa que permetrà que el camp guanyi una instal·lació nova amb grades.

L’ajuntament assegura que el funcionament del camp estarà garantit en tot moment i que en cap moment els clubs usuaris deixaran de tenir aquest espai per practicar. El compromís del govern és que "no tindran un dia sense jugar a pilota". "No tancarem l’Agapito que hi ha ara fins que puguin jugar a pilota a l’Agapito nou", va assegurar l’arquitecta en cap de Barcelona, Maria Buhigas.

La previsió és que les obres del nou camp, que corresponen a la fase 2, s’iniciïn durant la primavera del 2027 i s’acabin el gener del 2028. Aquest octubre s’iniciaran els treballs per redactar el projecte del camp en la nova ubicació.

Notícies relacionades

Una vegada traslladat el camp de futbol, es refarà el mur del nou passeig i s’urbanitzarà la zona del passeig ocupada actualment pel camp, cosa que serà la fase 3, l’última per culminar tota la transformació del litoral. Està previst que el projecte es liciti durant el gener del 2025 per tenir-lo aprovat a finals del 2026 i començar les obres a finals del 2027. El conjunt de la transformació acabaria a mitjans del 2029.

L’ajuntament avisa que no renuncia a res. "No renunciem al passeig de la Mar Bella, però el que farem és adequar-ne una part", va afirmar Buhigas. El pressupost de les diferents actuacions, obra i redacció de projectes, és de 17,8 milions d’euros.