Venda controvertida

Rendes antigues i veïns grans

Dos dels quatre inquilins tenen contracte indefinit i paguen uns 130 euros al mes

El Clínic va fixar en 385.000 euros el preu de sortida del bloc de quatre habitatges de Navas

Candidats a licitar pels edificis del Clínic van preguntar per l’edat i l’estat civil dels habitants dels pisos amb contractes indefinits i lloguers baixos, que poden revaloritzar-se quan morin.

Rendes antigues  i veïns grans
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els lloguers al Camp de l’Arpa del Clot, a Barcelona, van pujar a 978 euros de mitjana entre l’abril i el juny, gairebé 43 euros més que a principis del 2024. El barri no ha disfrutat del lleuger respir que els preus de l’habitatge han concedit a la capital, on l’arrendament mitjà continua aixecant-se per sobre dels 1.100 euros. L’Hospital Clínic –que ha protagonitzat una controvertida subhasta de cinc blocs habitats de la ciutat en els quals exerceix de propietari– no arriba a recaptar l’import que s’acostuma demanar per un sol lloguer a Barcelona sumant els quatre pisos i el local buit de l’única finca per a la qual ha trobat un possible comprador.

Dempeus des de 1927, les dues plantes del número 339 del carrer Navas de Tolosa queden encaixades entre blocs més alts. Una societat amb seu a Castelldefels i dedicada a la compravenda de béns immobiliaris, Redfoot Investment, ha presentat una oferta per 460.000 euros per quedar-se amb la propietat que el Clínic mira de traspassar. L’hospital el va incloure en la licitació per un preu de sortida de 385.000 euros, equiparable al cost aproximat de venda d’un pis de segona mà de 92 metres quadrats a Barcelona. Tot just representa un 3% del valor conjunt mínim de 12,75 milions d’euros en què es van taxar els cinc immobles de la licitació.

El bloc amb menys habitatges i més barat dels subhastats és també el que, en proporció, suma més contractes de renda antiga, amb imports molt inferiors als que s’estilen en l’entorn. En dos dels quatre domicilis s’abonen lloguers indefinits, un amb una mensualitat de 130 euros i un altre de 132 euros, segons la documentació que el Clínic va publicar en la convocatòria de venda.

L’habitual és que rere les rendes antigues es trobin inquilins ancians. Passa també al bloc pel qual Clínic ha obtingut una proposta de compra. Un d’ells comenta a aquest diari que porta molts anys a l’escala. "El Clínic no ens va avisar de la venda", afirma, sense esplaiar-se més pel que jutja com "un assumpte privat".

Entre 65 i 80 anys

Durant el termini per interposar ofertes, l’hospital va rebre almenys tres consultes perquè es revelés si els residents de les dues llars amb lloguers reduïts i de 63,4 metres quadrats són grans i viuen sols. En cas d’una doble resposta afirmativa, se sobreentén que el valor dels habitatges pot pujar al tornar al mercat quan l’habitant mori.

"Per poder valorar, necessitaria saber l’edat dels inquilins amb contracte indefinit", va plantejar un aspirant a licitar per l’immoble. El Clínic va respondre que "es troben en una franja d’edat d’entre els 65 i els 80 anys", tal com consta en el perfil de contractació pública de l’hospital.

Una altra bateria de preguntes va apuntar al mateix interès, que va fer extensible a la desena de llars de renda antiga repartides entre els cinc blocs. "Els indefinits, ¿quines edats tenen? ¿És una persona sola o amb cònjuge? ¿Hi ha hagut alguna pròrroga?", encadenava. "No disposem d’informació de l’estat civil. Un contracte ha tingut una subrogació i l’altre, dues", va contestar el Clínic.

Notícies relacionades

Una possible raó de per què la subhasta va quedar deserta és que, a més de la despesa per adquirir-los, els inversors havien d’assumir remodelacions per danys. "El deteriorament constructiu de les finques i l’alt cost dels treballs de reforma i rehabilitació en dificulten la conservació i el manteniment", va admetre el consorci hospitalari en el procés. Els edificis dels quals el Clínic s’ha volgut desfer no disposen d’Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) al dia, tret del número 12 del carrer de Vallhonrat, que data del 2013 i la va superar amb deficiències lleus.

Al seu torn, cap dels pisos de Navas de Tolosa té cèdula d’habitabilitat. A part dels dos amb renda antiga, un habitatge està deshabitada i un altre que es va llogar el maig per 670 euros al mes ha sol·licitat el document, imprescindible per donar-se d’alta en els subministraments i acreditar unes condicions mínimes per viure. L’Ajuntament i la Generalitat es reuniran amb el Clínic per tractar que els 55 habitatges que constaven en la subhasta conservin la titularitat pública.