Ordenances
BCN proposa apujar la taxa de residus entre 5 i 10 € a l’any
La proposta permetrà que les arques municipals ingressin 22,6 milions més
El govern de Collboni també planteja augmentar l’IBI a 208 hotels, els de més valor cadastral, i el que cobra a les terminals de creuers.
A cinc dies de sotmetre’s a l’aprovació inicial en la comissió d’Economia, el govern de Jaume Collboni va presentar la proposta d’ordenances fiscals per al 2025. Com va sent habitual, aquesta sol ser la primera negociació del curs polític a què se sotmet l’executiu, que buscarà tenir la llum verda per tramitar les taxes que aplicarà l’any que ve. El document inclou incrementar la taxa de residus (que es cobra al rebut de l’aigua) entre 5 i 10 euros anuals, segons la categoria de comptador, i anar pujant les tarifes de manera progressiva en tres anys. És una exigència de la llei espanyola que trasllada la directiva europea de residus, que també tenen sobre la taula aquesta tardor les grans ciutats metropolitanes.
Més pressió al turisme
L’executiu municipal també planteja augmentar l’IBI a hotels de més valor cadastral i el que cobra a les terminals de creuers i a altres emplaçaments del Port de Barcelona. "Són unes ordenances que no incrementen la fiscalitat als barcelonins, excepte la regularització de la taxa de residus", va destacar el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, ahir durant la presentació en roda de premsa. Així, seran unes taxes més centrades a incrementar la pressió al sector turístic i a alleugerir la dels veïns. El govern calcula que la proposta permetrà ingressar a les arques municipals 22,6 milions d’euros més que el 2024.
La pujada en la taxa de residus és fruit de l’entrada en vigor de la llei 7/2022, que exigeix una taxa no deficitària que cobreixi la totalitat dels costos de prestació del servei. De la nova contracta de recollida de residus vigent i la directriu legal deriva la previsió d’increments a tres anys vista. Afectarà les tarifes més habituals, que representen el 72,7% de les llars. En concret, els que paguen 27,65 euros, l’any que ve pagaran 32,91 euros, i els rebuts de 51,38 euros pujaran a 61,15 euros anuals.
Respecte a la pujada de l’IBI a hotels amb més cadastral, el govern planteja aplicar un increment de l’1 a l’1,08% als immobles amb l’esmentat valor superior als 2,5 milions d’euros. Contempla 233 béns immobles d’oci i hostaleria, dels quals 208 són hotels.
També proposa aplicar un increment progressiu de 0,80% fins a l’1,30% (el màxim permès) fins al 2027 als béns immobles de característiques especials, ubicats bàsicament al port de Barcelona. S’aplicaria a 130 immobles, que es troben sota l’epígraf BICES, que reuneix béns com el port comercial, terminals de creuers, túnels de peatges i infraestructures com la regasificadora.
Notícies relacionadesEn el marc de la nova regulació d’autocars turístics, es preveu una nova taxa diària obligatòria de 35 euros per poder utilitzar la Zona Bus i un permís, també diari, de reserva prèvia d’entorn singular si volen parar en zones de més afluència, amb un cost de 3 euros per cada operació. L’objectiu és reduir l’impacte que tenen els autocars turístics a certes zones de la ciutat.
El govern ha negociat per ara aquestes ordenances amb BComú i ERC, segons va detallar Valls, que de moment no vol prefixar que "hi hagi una posició de sí" per aconseguir prou suports que permetin tramitar-les dimecres.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia