Reobertura al trànsit

Aldarulls i sorolls deixen un carrer sense pacificació

El tancament d’una escola posa fi a una calçada convertida en zona de vianants al Poble-sec, on s’han acumulat queixes per ‘botellons’ i molèsties.

Aldarulls i sorolls deixen un carrer sense pacificació
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No queda cap rastre de les jardineres, les grades de fusta i els seients que, fins fa poc, ocupaven la calçada de l’extrem superior del carrer de Bòbila, que desemboca a l’Institut del Teatre, al barri del Poble-sec de Barcelona. També s’han esborrat les marques al paviment que avisaven que l’accés als vehicles hi estava limitat –tot i que no es prohibia del tot– i es donava via lliure als vianants. L’Ajuntament de Barcelona ha anul·lat el tram pacificat a principis d’aquest mes d’octubre, al retirar les últimes restes del mobiliari urbà i els senyals d’urbanisme tàctic que es van desplegar sobre l’asfalt a principis del 2023.

El govern del PSC ja va rebaixar la prioritat de pas per als vianants en aquest racó del districte de Sants-Montjuïc fa prop d’un any, quan es van desmuntar uns pilons per permetre el retorn parcial del trànsit. Des d’aleshores, els transeünts i els vehicles compartien l’asfalt. Ara, el consistori ha liquidat completament la zona d’estada per a vianants, ha reobert el carrer a la circulació viària i ha creat places de zona verda per a cotxes a una banda i aparcament per a motos a l’altra. Explica que ha consensuat la mesura amb els veïns per mirar d’acabar amb els aldarulls que els desvetllaven. La zona pacificada es va pressupostar amb 50.053 euros i es va justificar perquè just en aquest punt hi havia l’escola religiosa Sant Francesc Xavier. A més de facilitar l’entrada i sortida de classe, el tros protegit de trànsit feia a vegades de pati a l’hora de l’esbarjo. No obstant, el centre va deixar de funcionar a l’acabar el curs al juny i no ha reobert al setembre.

Un any i mig

Notícies relacionades

L’ajuntament ha liquidat la pacificació coincidint amb el tancament de l’escola, que va entrar en declivi al perdre alumnes i places concertades. La calçada es va convertir en zona de vianants entre el gener i el març del 2023, en els últims mesos del govern d’Ada Colau.

El districte de Sants-Montjuïc i habitants del barri assenyalen el sarau que grups nombrosos de xavals muntaven al concentrar-se al vespre i a la nit a la part de la via restringida a la circulació. "Hi havia certs problemes de convivència, quant a baralles, soroll i botellons", enumera l’Associació de Veïns del Poble-sec. Adverteix que, en qualsevol cas, els conflictes no s’han esfumat a l’aixecar els suports per a testos i desdibuixar-se les indicacions de terra: "No s’han resolt, sinó que s’han disgregat a carrers del voltant, perquè la gent que els cometia no ha desaparegut".

Temes:

Botellon